Ağ Temelleri Kursu

1990 Yılının başında hayatımızda yer etmeye başlayan bilgisayar aynı zamanda teknolojinin de gelişmesine katkı sağlamıştır. Bir iş ve işlem bilgisayar ile yapılır hale gelmiş olup, bu haliyle bir çok gereksinim ortaya çıkmıştır. Bu gereksinimleri sağlamak için bilgi sahibi bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için kurulan Bilişim Teknolojileri alanı Bilgisayar, İnternet, Web Tasarım gibi alanlarda bir çok eğitim içermektedir. O eğitimlerden biride Ağ Temelleri olup, ev veya iş ortamında temel düzeyde ağ kurabilen ve bu ağın güvenliğini sağlayabilen bireyler yetiştirilmektedir.

ag-temelleri-kursu-ismek

İsmek Ağ Temelleri Kursu
Toplamda 176 saat sürecek olan bu kurslar 7 farklı modülden oluşmaktadır. Ağ temelleri ile başlayacak olan kurs TCP/IP gibi uzmanlık alanı gerektiren konularla son bulacaktır. Uzmanlık düzeyinde bir eğitim olması nedeniyle tüm kurs merkezlerinde bu branşı bulma imkanınız olmayabilir. Daha çok İsmek mesleki uzmanlık merkezlerinde yer almakta olup, bu kurslarda 16-45 yaş arası bireylere eğitim verilmektedir. Kursiyer sayısı kısıtlı olması nedeniyle sınav ile kursiyerler alınmaktadır. Şimdi dilerseniz eğitimlerde göreceğiniz konulara bakalım.

İlk Modül Ağ Temelleri
Evet arkadaşlar eğitimin ilk aşaması kursunda adı olan ağ temelleri şeklinde olmaktadır. İlk derslerde kursiyerlere ağın temeller, tarihçesi, gerekliliği ve bizlere sağladığı avantajları anlatılmaktadır. Paralel ve seri ağların farkı yanını öğrendikten sonra ağ topolojileri konusuna geçilmektedir. Burada bus, yıldız, ring ve ağaç topolojisi öğretilmektedir. Bu noktadan sonra ise ağ çeşitlerine geçilerek yaklaşık 20 farklı ağ çeşidi olduğunu göreceksiniz. Yerel Ağ, geniş, metropol, sanal, depolama ile bunları aktarıcı, yönlendirici cihazlar ve kullanım bilgilerine yer verilmektedir. (Router, Firewall, Transciever ve Access Server) bunlardan biridir. Bu modülün son kısmında ise ağ oluşturma modelleri öğretilmektedir.

Bakır Kablolar
Seri bir akım için kablo seçimi oldukça önemlidir. En iyi akım altın ile sağlanmaktadır. Altın günümüzde çok değerli olması nedeniyle daha çok bakır madde kullanılmaktadır. Ağ temelleri kursunun 2. modülünde kursiyerlere bakır kablolar ile ilgili bilgiler verilmektedir. Kablo özellikleri, standartları ve koaksiyel kabloların önemi anlatılmaktadır. Çift bükümlü kablo ve yapısı ile UTP ve STP kablo çeşitleri yanı sıra ağ için gerekli kabloların renk standartlarına uygun şekilde hazırlanmasına geçilmektedir.

Lan Kablolama
Bilgisayarın İnternet ve diğer bilgisayarlara bağlanması Lan ile mümkün olmaktadır. Eğitimin 3. modülünde siz değerli kursiyerlere Lan Kablolama eğitimi verilecek olup, lan kurulumu ve gerekli olan malzemeler ele alınmaktadır. Bilgisayar ve ağ ortamında olması gereken malzemeleri temin ettikten sonra lan teknolojilerine bakılacaktır. Burada Ethernet, Token Ring değidiğimiz (Jetonlu Halka) FDDI (Fiber Distributed Data Interface) karşımıza çıkmaktadır. Lan cihazlarının bir birine bağlanması ve UTP bağlama işlemi öğretilir.

Optik Kablolama
Lan kablolama eğitimi sonrası bir üst seviye olan optik kablolama modülüne geçilmektedir. İlk olarak optik kablo türleri, özellikleri ve yapısına bakılmaktadır. Dalga boyları ve zayıflama işlemini öğrendikten sonra tek modlu fiber optik kablo eğitimine geçilmektedir. Tek modlu optik kablo yapısını öğrenen kursiyerlere devamında çok modlu fiber optik kablo aşamasına geçmektedir. Burada çok modlu kademe indeksli fiber ve çok modlu dereceli indeskli fiber kabloların yapısı öğretilmektedir. Bu modülün son aşamasında ise diğer optik ekipmanlar ile sinyaller ve optik kablolar içinde yer alan gürültü nedenleri çeşitleri ele alınmaktadır. Optik kabloların kurulumu, test edilmesi ve bakımı ile bir modül daha son bulmaktadır.

Wan Kablolama
Eğitim ilerledikçe daha zor süreçler bizi bekliyor. Şimdi ise geniş ağ dediğimiz WAN (Wide Area Network) hususuna bakacağız. İlk olarak WAN Cihazları ve teknolojileri (X.25, ATM, Frame Relay, ISDN, XDSL ve ADSL ve Router) gibi konular ele alınmaktadır. Devamında ise yönlendiriciler ve bunların ayarlanması için gerekli olan arayüzler, giriş adresleri ile AUI, BRI ve DSL bağlantıları öğretilmektedir.

Kablosuz Ortam
Bilgisayar ağları ve İnternet ortamı ilk olarak kablo ile sağlanmış olup, ilerleyen süreçte ise bu teknoloji kablosuz hale gelmiştir. Kablo ile sınırlı cihaz yararlanırken kablosuz teknolojide ise bilgisayar ve cep telefonları aynı ağ üzerinden bağlantı kurması mümkün hale gelmiştir. Eğitimin 6. modülünde siz değerli arkadaşlarımıza kablosuz ortamların hazırlanması öğretilecektir. Kablosuz LAN ve standartları ile 802.11a ve 802.11b standartları anlatılmaktadır. Eğitimin devamında ise HomeRF ve Bluetooth gibi kişiler ağlar ve özellikleri öğretilmektedir. Aynı şekilde kablosuz cihaz ve topolojiler yer alıyor. Eğitimin son son aşamasında ise noktadan noktaya kablosuz bağlantı yanı sıra işletim sistemlerinde kablosuz bağlantı ve bu bağlantının güvenliğinin sağlanması öğretilmektedir.

TCP/IP ve IP Adresleme
Bilgisayar kullanımı konusunda biraz deneyim sahibi olanların en çok uğraştığı alanlardan biri TCP/IP olup, bu kursun son modülü olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitimin ilk aşamasında TCP/IP’ye giriş, tarihçesi ve protokolleri öğretilmektedir. TCP/IP ve OSI modeli ile arasındaki avantaj ve dezavantajlar yer alacaktır. Aynı şekilde İnternet adresleri kısmında ise IP adresleme, IPv4 adresleme, alt ağlar ve IPv6 yer almaktadır. IP Adresi Dönüşüm Protokolleri kısmında ise İnternet adresi (URL) edinme ve sabit IP adresi hususu yer almaktadır. ARP, RARP, BOOTP ve DHCP hususunda bilgiler verilerek kursun sonuna gelinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir