Boyacı Çini İşlemeci (Çini Sanatı)

Öylesine zengin bir kültür ve sanat anlayışına sahibiz ki, sayısız dalda sanatkarlar yetiştiriyoruz. Kullanılan malzeme farketmeksizin yapılan eserlerin son hali görenleri kendine hayran bırakırken, yapan içinde sevinç kaynağı ve daha iyilerini yapması için ilham kaynağı olabilmektedir. Bugüne kadar ahşap yada metal üzerine işlenen eserleri gördük, ya peki seramik ve cam teknolojisindeki eserler hiç dikkatinizi çekmedimi? Bir birinden özel desenlerle kaplanmış hediyelik eşya ve vazoları yapabileceğiniz sanat dallarından biride çinicilik olup, bize Osmanlıdan kalan bir sanat mirasıdır. Her alanda karşımıza çıkan bu sanat özellikle dini mekanlarda daha bir görsellik oluşturmaktadır. Cami duvarlarında gördüğünüz o süsleme sanatı hep çini ile yapılmaktadır. Aynı şekilde günlük hayatta kullandığımız bazı hediyelik eşyalarda yine çini sanatı ile ortaya konur.

Çini Sanatı

İsmek Boyacı Çini İşlemeci Kursu
1996 Yılında kısıtlı imkanlarla eğitim vermeye başlayan İsmek geçen süreçte hem meslek eğitimleri hemde kültür mirasımız olan sanat eğitimlerine ağırlık vermiştir. Branş sayısı 400’e yaklaşan İsmek seramik ve cam teknolojisi alanında verdiği eğitimlerden biride boyacı çini işlemeci olup, farklı ve özgün bir meslek sahibi olmanızı sağlayacaktır. 224 Saat sürecek eğitimlerle öğretilen boyacı çini işlemeci branşı ilk etapta çini formlar üzerinde sır altı boyama tekniği ile yapılan bir sanat olup, kullanılan malzeme daha önceden tahrirleme işlemi yapılmış olarak size gelmektedir. Aynı zamanda sırlama tekniğinide bol uygulamalar ile eğitime iştiirak eden kursiyerlere öğretilip, el alışkanlığı kazandırılacaktır.

Çini İşlemesi Nasıl Yapılır?

  • Nokta ve çizgi çalışmaları yapmak
  • Renk uyumlarını ayarlama ve renk seçimi
  • Açık, koyu, gölge ve ışıklandırma çalışmaları
  • Geometrik çizimlerle şekil verme işlemleri
  • Tabak boyama çalışmaları 1.2. kademe
  • pano ve ulama desenleri üzerinde çalışma
  • Dik materyaller üzerinde boyama işlemi
  • Çini pişirme ve sırlama teknikleri

Çinilere Nerede Kullanılır?
Yukardada belirttiğim gibi bize Osmanlıdan miras bir sanat dalı o dönemde yine sofralarda kullanılan malzemeler dışında dini mekanların süslenmesinde önemle yer almıştır. Kase, tabak, kandil, vazo, kupa, şamdan, testi, çanak, kavanoz, hokka, matara, gülabdan, sürahi, ibrik, fincan, muhurdanlık, tütsülük, limonluk, süs topuzları, şişe gibi çini seramikler Osmanlı döneminde evani grubuna girer.

Hediyelik Eşya Ticareti Yapabilirsiniz
Aslında bu mesleği öğrendiğinizde hayatınızda çok farklı bir pencere açılacaktır. Gerek mesleki gerekse ticari anlamda size yeni imkanlar sağlayacak olan bu branş hem sanat hemde ticari anlamda kazanç sağlamanızı sağlar. Bu mesleği öğrenip, kendi işini kurmak isteyenlere tavsiyemiz KOSGEB desteğindende yararlanarak kendi işini kurmalarıdır. Herkesin dikkatini çeken bu sanat asla ölmeyecektir.

Ücretsiz Kurs Fırsatını Kaçırma
Tüm eğitimleri ücretsiz olan İsmek çinicilik eğitimlerinide 16 yaş ve üzeri herkese ücretsiz olarak sağlamaktadır. İstanbul’un bir çok yerinde size en yakın noktada bulabileceğiniz bu branşa kayıt olmak şimdi çok kolay kursiyer.ismek.org adresinden bir tıkla kayıt olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir