Ahşap Teknolojisi

Ahşap Teknolojisi
İnsanlığın varoluşundan beri kullanılan malzemelerden biri ahşap sağlam ve sağlıklı oluşu nedeniyle özellikle yapılarda sıkça kullanılmaktadır. İnsan sağlığına (metabolizmasına etkisi) yanı sıra küresel ısınma ve sera ve radon gazları ile mücadele etmektedir. İstanbul’un eski evleri tamamen ahşap malzemeden yapılmıştır. Günümüzde ise daha çok lamine ahşap teknolojisi yaygın hale gelmektedir. Sayfamızın amacı ise ahşap teknolojisine dair sanat ve mesleki eğitimler olacaktır. İsmek’te yer alan eğitim alanlarından biride Ahşap Teknolojisi olup, içerisinde 4 farklı branş ile sanatsal faaliyetler yanı sıra geleceğin mesleklerinden birine adım atabilirsiniz. Şimdi dilerseniz İsmek Ahşap Teknolojisi alanındaki eğitimlere göz atalım.

Ahşap Eğitimleri

Model Gemi Yapımı
Gördüğümüzde hayran olmayanımız yoktur. Küçük, büyük bir birinden farklı model gemiler her anı el emeği içermektedir. Özellikle boş vakti olan insanların değerlendirdiği, çoğu zaman ciddi kazançlar sağladığı model gemiler yapımı ilk başta karışık gelmektedir. Fakat İsmek kurslarında sizlere 520 saat gibi geniş kapsamlı ücretsiz eğitim imkanı sunulmaktadır. 17 Farklı modülden oluşan kurslarda ilk olarak Geometrik çizimler oluşturarak elde etmek istediğimiz modelin öncelikli çizimini hazırlamamız gerekiyor. Devamında ise ahşap ile çalışırken kullanılan ölçekler ve ölçümlendirme teknikleri öğretilmektedir. Görünüş çıkarma, güverte, gemi donanımları, oyma, kesme, şekillendirme, boyama ve kaplama gibi tam donanımlı eğitimleri bulacaksınız. Eğitim verilen merkezler maalesef kısıtlı olup, 3-4 merkezde bulabilirsiniz.

Autocad (Bilgisayar Destekli Proje Çizimi)
Bir zamanlar evlerin kapıları, pencereleri hep ahşaptan yapılırdı. Sonrasında PVC dediğimiz sistem camlarda kullanılmaya başlaması yanı sıra kapılarda amerikan kapı şeklini alarak Marangozluk mesleği maalesef yok olmuştur. Burada yetişen ustalar yapılacak işin projesini ve modelini genelde elle çıkarırdı. Gelişen teknoloji ile birlikte artık projelendirme işlemleri bilgisayar ortamında ve büyük ölçüde Autocad programı ile yapılmaktadır. İlk olarak 1980 yılında CAD (Computer Aided Design) olarak Autodesk firması tarafından geliştirilmeye başlamıştır. İlk etapta teknik resim çizmek üzere geliştirilmiş olup, aradan geçen süreçte 2 ve 3D (3 Boyutlu) uygulama yapılması mümkün hale gelmiştir. Mimar ve mühendisler tarafından kullanılmasına karşın İsmek gibi kurslarda ücretsiz eğitim verilmesi ile birlikte yardımcı personel de bu yazılımı kullanmaktadır. İsmek Autocad kursu 160 saat sürecek eğitimlerden oluşmaktadır.

Ahşap Şekillendirmeci
Ahşap sadece yapılarda kullanılmayıp, aynı zamanda sanatkarların elinde bir birinden özel sanat eserlerine dönüşmektedir. Özellikle ahşap şekillendirme yeteneği olan insanlar hayalindeki güzellikleri sanata yansıtır. Bir ressam nasıl ilgi çekici resim yapıyorsa ahşap şekillendirme ile sanatçıda hayran kalacağınız şekiller ortaya koymaktadır. Sizde böyle bir yetenek edinmek isterseniz İsmek Ahşap Şekillendirmeci kursu 530 saat gibi biraz sabır gerektiren eğitim sürecinden oluşmaktadır. 10 Farklı modülden oluşan eğitimlerde elde kesme, şekillendirme, tabii şekil oyma ve yüzey oyma işlemi ile kakma ve kaplama ile kakma, kaplama, onarma ve vernikleme öğretilmektedir.

Ahşap Boyama ve Vernikleme
Evet arkadaşlar ahşap uzun süre sağlam kalabilmesi için mutlaka koruyucu malzemeler ile kaplanması gerekir. Güzel ve parlak görünümü elde etmek içinde gerekli olan dolgu ve vernikleme ciddi anlamda bilgi düzeyi gerektirmektedir. İsmek Ahşap Teknolojisi eğitimlerinden biride bu yönde olup, yine 480 saat gibi uzun süreli ve geniş kapsamlı eğitim sizi beklemektedir. İsmek Ahşap Boyama ve Vernikleme Elemanı eğitimlerinde kursiyerlere 9 farklı modülde eğitim verilmektedir. İlk olarak boyanacak yüzeyin hazırlığı olup, devamında boya numunesi ve deneme amaçlı uygulama öğretilmektedir. Aynı şekilde vernikleme öncesi ahşapta onarım ve lekeleri çıkarma yöntemleri ele alınmaktadır. Bu noktadan sonra dolgu, boyama, vernikleme ve son kat vernik ile parlatıcı katmanlar öğretilmektedir.

İsmek Ahşap Teknolojisi eğitimleri şimdilik sadece 4 branş içermekte olup, özellikle meslek sahibi olmak isteyenler için Autocad kesinlikle kaçırılmaması gereken eğitimler arasında yer almaktadır. Bu alanda oldukça gelişmiş olup, özellikle Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezi Kurslarında daha fazla branşı bulacaksınız.

2 Yorum

Yorum yap
  1. Ahsap teknolojisi ve ahsap oymacili kursuna gitmek istiyorum sancaktepede oturuyorum bu bolgeye yakin hangi bolgededir.bilgilendirirseniz sevinirim

    1. İbrahim: Katılmak istediğiniz eğitimin hangi şubelerde olduğunu görmek, kurs gün ve saatlerini incelemek ve başvuru yapmak için kursiyer.ismek.ist adresini kullanınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir