Braille Alfabesi

Hiç bir insan doğuştan kendi kaderini belirlemek ve kendine yön çizmek gibi bir imkanı yoktur. Aynı şekilde sağlığımız ile ilgili konulardada yine bizi yaratan yüce Allah’ın taktirinde olan bir durumdur. Binlerce bebek doğuştan engelli doğabilmektedir. Onlardan biride görme engelli vatandaşlarımızdır. Gerek doğuşta gerekse yaşadığı süre içinde herkesin böyle bir kaderi yaşaması an meselesi olup, önemli olan böylesi durumlarda en temel ihtiyaçların karşılanması için neler yapmamız gerektiğini bilmektir. Örnek günlük ihtiyaçlar arasında yeme içme gibi okuma ve yazma da önemli yer tutmaktadır. Görme engelli vatandaşlarımız için geliştirilen Braille Alfabesi kabartma şekillerden olup öğrenimi çok zor sayılmaz. Sizlere ücretsiz Braille Alfabesi kursları hakkında bilgi vereceğim.
İsmek Braille Alfabesi Kursu
176 Saat sürecek bir eğitim olup görme engelli kardeşlerimizin okuma yazma ve matematik ihtiyaçlarını yapabilmeleri için 3 ana başlıktan oluşmaktadır. Braille Alfabesi Okuma, Yazma ve Braille Alfabesi ile matematik işlemlerinin yapılması 176 saat sürecek olan eğitimlerde detaylıca öğretilmektedir.

Braille Alfabesi İçin ismek Engelliler Merkezi

Halk eğitim anlayışına farklı bir bakış açısı getiren İsmek 15 milyon insanın yaşadığı bu şehirde kurduğu kurs merkezleri, spor ve engelli vatandaşlarımıza yönelik eğitimler veren ismek engelliler merkezi braille alfabesi kurslarıda içermektedir. Aşağıda iletişim bilgileri yer alan şubelerden ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Fatih Engelliler Merkezi
Hasan Halife Mahallesi Vatan Caddesi Hissedar Sokak No:13 Fatih
0212 631 53 64

Ümraniye Engelliler Merkezi
Atakent Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No:107 Ümraniye
0216 443 38 20

Braille Alfabesi Nedir?

Dilerseniz birazda braille hakkında bilgi aktaralım. Aşağıdaki metin dünyaca ünlü bir kaynak olan Wikipedia sitesinden alınmıştır. İlk olarak 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir. İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur. Her iki kolonda üçer nokta bulunur. Noktalardan her biri altmışdört farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde dizilir.

Bu harfleri isimlendirmek için noktaların bulunduğu her bir pozisyon, yerlerine göre söylenir;

  • yukarıdan aşağıya, sol yanda 1’den 3’e kadar (temsilî L harfi)
  • sağ ve sol yandan birinci (temsilî C harfi)

Görme Engelliler İçin Okuma Kursu

Evet değerli arkadaşlar çevrenizde görme engelli vatandaşlarımız varsa mutlaka bu imkanlardan onları haberdar ederek onların hayattan kopmalarına engel olun. Braille alfabesi bilen vatandaşlarımız aynı zamanda çalışma hayatındada yer alabilmekte görme engelleri onları engelleyemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir