Türk Sanat Müziği

Klasik Türk mûsikîsi olarakta bilinen Türk Halk Müziği bir neslin en çok sevdiği şarkılar arasında yer alırdı. O dönem yeterli teknoloji olmamasına karşın gramofon, taş plak ve sonrasında çıkan radyo ile insanlar eserleri severek dinlerdi. Türk Sanat Müziği geçen süreçte eskiye göre popülaritesini kaybetmiş olup, insanlar genelde hareketli müzik olarak tabir edilen pop ve rock türlerine yönelmesi sonucu artık TSM sanatçısı da yetiştirildiği söylenemez. 1500’lü yıllardan beri süregelen Klasik Türk Müziği makam ile okunmaktadır. Safiye Ayla ve Kani Karaca gibi ünlü isimler bu sanatın ustaları arasında gösterilmektedir.  Asıl konumuz olan eğitimlere dönecek olursak 1996 yılında sanat ve mesleki eğitim amaçlı kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK Kursları aynı zamanda müzik hayatına da ışık tutarak yeni sanatçıların yetişmesi yönünde çalışmalarına devam ediyor.

Türk Musikisi

İsmek Türk Sanat Müziği Kursları
Şuan 400’den fazla ücretsiz eğitimi bulacağınız İsmek branş listesine bakıldığında yaklaşık 50 branş müzik ve sanat hayatı ile ilgili olduğu görülmektedir. TSM hayranlarını da unutmayan kurum onlar için gerek bireysel gerekse koro halinde sanat icra edebilecekleri imkanlar sağlamaktadır. Şimdi dilerseniz bu alanda yararlanabileceğiniz branşlara göz atalım.

Solfej (Türk Sanat Müziği)
Evet arkadaşlar sizlere tanıtacağım ilk branş solfej olup, içeriğini kısaca özetlemek gerekirse müziğin en önemli ögelerinden biri hatta alfabesi olarak nitelenen notalarla seslendirme öğretilmektedir. Ritim, ses aralıkları ve ton değiştirme uygulamalarını bu eğitimde bulabilirsiniz. Toplamda 128 saat sürecek olan kurslarda her zaman olduğu gibi müziğin temel ögeleri, TSM’de temel makamlar ile notalar ve notaların ses ve süreleri bol uygulamalı olarak öğretilmektedir. Eğitimin son aşamasında ise kursiyerler öğrendikleri bilgiler ile eserler üzerinde uygulama yaparak kendilerini test etme imkanı bulmaktadır.

Hicaz Makamı
Türk Sanat Müziği için yüz yıllar öncesine dayanan bir sanat dalı ve makamlar ile icra edildiğini belirttik, bu makamlardan en eskisi olan hicaz makamında günümüze kadar 2052 eser seslendirilmiştir. Hicaz makamı ile ortaya konan eserlerde genelde bir hüzün ortaya konmaktadır. Belki size saçma gelecek ama bir dönem tedavi amaçlı kullanılan bir müzik türüdür. Osmanlı dönemi hekimlerinden olan Şuûrî Tâdil-i Emzîce isimli kitabında dervişler meclisinde bu eserin çok tesirli olduğunu belirtir. Neyse arkadaşlar eğitime dönecek olursak İsmek Türk Sanat Müziği Hicaz Makamı ve Repertuarı Eğitimi 192 saat sürecek kurslardan olup, eğitimin ilk aşamasında ses çıkarma teknikleri ve ses sağlığı öğretilmektedir. Hicaz makamının tarihi geçmişi ve kullanılan müzik terimleri ile kullanılan notaların adları ve değerleri oldukça önemli eğitimler arasında yer almaktadır. Seslerin sınıflandırılması ve usuller ile repertuar çalışması yapılmaktadır.

Nihavent Makamı
Eskinden TRT ekranlarında sürekli bu tür müzikler çalınır sunucu önce açıklama yapar hangi makamdan söyleyeceğini belirtirdi. İşte o makamlardan biride Nihavent olup, özellikle sesin çıkış ve inişleri çok dikkat çekici ve büyük ölçüde keyif verici olmaktadır. Durak, seyir ve dizi olarak bir çok kelime anlamı bulunan nihavent makamı üzerine eğitim almak isterseniz yine 192 saat sürecek eğitimlerden yararlanabilirsiniz. İsmek’in tüm kursları gibi buda ücretsiz olup, yapmanız gereken tek şey sadece kayıt olmaktır.

Rast Makamı
En çok tercih edilen musiki makamlarından biride Rast makamı olup, nihavent makamına göre farkı sürekli çıkıcı bir yapısı olmasıdır. Bu müzik türünde başlangıç durak ile yapılır ve genelde durağı sol sesi olup, güçlüsü ile beşinci derecede bulunan RE sesi olarak bilinmektedir. Günümüzde sevilerek dinlenen bir çok şarkı rast makamı ile yapılmıştır. O eserlere bakacak olursak Unutulmuş Birer Birer Eski Dostlar Eski Dostlar, Saçının tellerine gönlümü taktı kader ve Bir gece ansızın gelebilirim gibi bir çok eser rast makamında hazırlanmıştır. Bu makamda kendinizi geliştirmek isterseniz 160 saat sürecek keyifli ve eğlenceli eğitime katılmalısınız.

Uşşak Makamı
Bu sanata gönül vermiş insanların tercih edebileceği bir diğer eğitim ise Uşşak makamı olup, yeni nesil bu makamları maalesef bilmeyecektir. Genelde orta ve ilerleyen yaştaki insanların severek dinlediği bu sanatı geliştirmeli, sevdirmeli ve gelecek nesillere aşılamalıyız. Yoksa bir çok kültürümüz gibi buda yok olacaktır. Derken maalesef İsmek bu makamdaki eğitime son vermiş olup, artık çok fazla bilgi vermenin anlamı kalmamıştır. Oysaki Türk Sanat Müziğinde ana makamlardan biri olup, Şevki Bey’in bu makamda pek çok eseri bulunmaktadır. Uşşak makamı ile yapılan eserlerden biride Aşkın ile Bülbül Gibi Artmaktadır Âhım olup, bestesi Enderûnî Ali Bey’e ait olup, güftesi ise Senginsemâî aittir.

Türk Sanat Müziğinde Kullanılan Enstrüman Eğitimleri
Eğitim sadece ses çalışmalarından ibaret olmayıp, aynı zamanda yaklaşık 20 farklı enstrümanın çalışını İsmek kurslarında öğrenebilirsiniz. Bağlama, Ud, Ney, Duduk, Bendir, Kabak Kemane, Kanun, Kopuz ve Yaylı Tambur eğitimleri ile aynı zamanda müzik aletlerini öğrenebilirsiniz.

Müzik İhtisas Merkezlerinden Yararlanın
İsmek kursları temel ve ileri seviye eğitimlerin verilecek şekilde dizayn edilmiş bir kurum olup, müzik alanında ileri seviye eğitim almak isteyenler için İstanbul’un iki yakasında hizmet veren Müzik İhtisas Merkezleri kurulmuştur. Bu merkezlerde sadece müzik eğitimleri verilmektedir.

3 Yorum

Yorum yap
  1. ben solfej türk sanat müziği eğitimi 1 ekayıt yaptırdım.fakat mülakatla alıyorlarmış.Ne soruyorlar giren var mı?

  2. İsmek kursundan yararlanmak istiyorum.

    1. Fatma: Tabii ki ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Kurs başvurusu için kursiyer.ismek.ist adresini kullanmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir