İlk Yardım Sertifikası

İlk yardım sertifikası, ilk yardım kursu alan bireylere verilen bir tür yetkinlik belgesidir. Hayat kurtarma gibi ciddi bir sorumluluk üstlenilmektedir. Trafik kazaları, doğal afetler, ev kazaları, iş kazaları gibi durumlar hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında ilk yardım sertifikasına sahip bireyler, kazazedelere ilk müdahaleyi yapabilmektedir.

İlk yardım sertifikası almak isteyenlerin merak ettiği tüm detayları bulacaksınız.

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım; herhangi bir kaza, yaralanma gibi insan yaşamının tehlikede olduğu bir durumda, ilk yardım sertifikası sahibi olan kişilerce ya da sağlık görevlilerince yapılan öncelikli müdahalelerdir.

İlk yardımın temel amacı yaralanmanın etkisini durdurmak, bir süre engellemek, asıl müdahale yapılıncaya dek hastanın komplikasyonlarına göre aksiyon almaktır. İlk yardımda genellikle herhangi bir tıbbi cihaz kullanılmaz, ilaçlara gerek duyulmaz.

İlk yardım sertifikası: https://www.yeniumitek.com/ilk-yardim-sertifikasi-ucreti/

İlk Yardım Kursunda Neler Öğretiliyor?

İlk yardım sertifikası sahibi olmak isteyenler sağlık bakanlığının açmış olduğu bir ilk yardım kursuna kayıt oluyor. Sağlık bakanlığının belirlemiş olduğu konular esas alınarak verilmektedir.

Eğitimler hem teorik konular üzerinden hem de uygulama becerileri üzerinden verilebilmektedir. Temel yaşam desteği yani kalp masajı, suni solunum uygulama becerileri katılımcılara kazandırılmaya çalışıldıktan sonra, hem pratik konular hem de teorik konular üzerinden devam edilir.

Kanamalarda ilk yardım, yaralanmalarda ilk yardım, hayvan ya da böcek ısırmalarında ilk yardım, yanık, donma gibi konularda ilk yardım, hasta taşıma teknikleri ve kırık durumları eğitimlerin kapsamı dahilindedir.

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk yardım sertifikası almak için sağlık bakanlığının yetkilendirmiş olduğu kurumlardan birine başvurmak gerekmektedir.  Başvurulan ilk yardım eğitim merkezinde gerek dijital ortam yardımıyla gerekse kitaplar yardımıyla eğitimler verilir.

Katılımcının bir ilk yardım sertifikası sahibi olabilmesi için eğitimlerin tamamına katılması gerekmektedir. Eğitimde başarılı olmuş sayılabilmek için hem yazılı hem de sözlü sınavların tamamından 100 üzerinden en az 85 alınması gerekmektedir.

Ayrıca teorik sınav ilk aşama sınavıdır. Bu sınavda başarılı olamayan katılımcı uygulama sınavına girme hakkı elde edemez. İlk yardım sertifikası alabilmek için katılımcının en az ilkokul mezunu olmuş olması gerekmektedir. Ayrıca kişinin en az 18 yaşında yani reşit olma zorunluluğu da bulunmaktadır.

Kimler İlk Yardım Kursu Almalıdır?

İnsan hayatına önem veren herkes ilk yardım kursu almalıdır. Günümüzde bilinç sahibi her birey, her ebeveyn ilk yardımın önemini bilir. Hem kendileri eğitimleri alır hem de çocuklarını bu yönde bilinçlendirir.

Okullarda ilk yardım öğrenci toplulukları bulunmaktadır. Bu sayede öğrencilere küçük yaşlardan beri bu bilincin aşılanması amaçlanmıştır. 112 acil tıp personellerinin (bu personellere ambulans şoförleri de dahil) ilk yardım kursu alma ve ilk yardım sertifikası sahibi olma zorunluluğu vardır. 

İnsanların geçmişe oranla bu konuda bilinç seviyesi bir hayli artmış durumdadır. Bu sebeple de ilk yardım kurslarına olan talep giderek artmaktadır.

İlk Yardım Eğitimi Ne Kadar Sürer?

İlk yardım eğitimi sadece tek bir eğitimden oluşmaz. İçerisinde birçok eğitim türü vardır ancak temel ilk yardımı eğitimi en çok tercih edilenidir. Bu eğitim 16 saat sürmektedir. Daha kapsamlı olan standart ilk yardım eğitimi ise 40 saat sürmekte olup eğitimler daha detaylı olarak verilmektedir.

İlk Yardım Sertifikası ile Nerede Çalışılabilir?

İlk yardım sertifikası ile çalışılabilecek yerler gün geçtikçe artmaktadır. Eskiden halk eğitim merkezleri bünyesinde verilen ilk yardım eğitimlerini sağlık bölümünden mezun olan bireyler verebilmekteydi. Ancak günümüzde bu durum değişti ve ilk yardım sertifikası sahibi olan bireyler de eğitim vermeye hak kazandı.

İlk yardım eğitimi verilecek bir diğer kurum ise sürücü kurslarıdır. Eğer ilk yardım sertifikanız varsa, bu konuda tecrübeliyseniz ve bilgilerinize güveniyorsanız bir sürücü kursunda ilk yardım eğitimi verebilirsiniz. Bunlara ek olarak sağlık bakanlığı da ilk yardım eğitmenlerini istihdam edebilmektedir. Yarı zamanlı ve en fazla 4 merkezde çalışabilmek üzere eğitmenler sağlık bakanlığı bünyesinde çalışabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir