Radyo Programcısı (DJ’lik Kursları)

Yüz yıllardır insanın sevdiği bir sanat dalı haline gelmiş olan müzik ilk olarak 1800’lü yıllarda cihazlardan dinlenmeye başlanmıştır. Buna imkan veren ilk cihaz yaşı müsait olanların yakından tanıdığı gramofondur. Sonrasında ise geliştirilen taş plak ve plak cihazlarına ek olarak radyo, müzik seti şeklinde gelişmiştir. Plak ve kaset ile çalışan teyip maalesef teknolojik gelişmelere yenik düşmüştür. Fakat yine eski bir teknoloji olan radyo diğerlerinin aksine sürekli gelişerek ve genişleyerek devam etmektedir. Eskiden bir kaç ulusal radyo istasyonu varken şimdi ise yüzlerce ulusal, binlerce yerel radyo kanalı bulunmaktadır. Bunların olmazsa olmaz elemanı hiç şüphesiz programcılarıdır. Eskiden sunucu, spiker olarak adlandırılan bu mesleğe şimdilerde DJ olarak kullanılmaktadır. Sizde bu alanda kendinize bir meslek seçmek isterseniz ücretsiz Radyo Programcısı kurslarından yararlanabilirsiniz.

Radyoculuk Kursları

İsmek Radyo Programcısı Kursu
Gerçek radyo stüdyosunda tüm teknolojik yönden gelişmiş araçlarla alacağınız eğitim 128 saat sürmektedir. Elbetteki yeterli değil ama bu iş için sizde temel oluşturmaya yöneliktir. Eğitimlerde radyo yayıncılık uygulamaları ile program tekniklerini öğrenme, Türkçeyi güzel ve etkili kullanmayı öğreneceksiniz. Heyecanınızı kontrol etme ve sesinizi en iyi şekilde kullanarak insanları etkilemeyi öğreneceksiniz. Radyo stüdyolarında yer alan cihazların tanımı ve onların etkili bir şekilde kullanımına hakim olacaksınız. Aynı şekilde akustik ve ses sistemlerini öğrenerek program ve haber sunumu konusunda uygulamalara yer verilecektir. Radyoda zamanlama, kurgulama, montaj ve diğer insanlarla ropörtaj niteliğinde söyleşiler yapmayı öğreneceksiniz.

Yerel Radyo Kanallarında Başlayın
Unutmayınki basamaklara her zaman ilk basamaktan başlanır. Sizde ilk etapta ulusal radyolarda kendinize yer aramak yerine daha çok küçük ortamlara hitap eden yerel radyolarda başlamalısınız. O ortamda sevillmeniz size gelecek adına bilgi verecektir. Bu başarı sizi adım adım yukarı çıkaracak ve Türkiye’de sesi dinlenir radyocular arasında olmanızı sağlayacaktır. İsterseniz bazı radyocuları ele alalım.

Kral FM Gezegen Mehmet
Bir zamanlar arabesk müzik severlerin en çok dinlenen radyosu Kral FM son zamanlarda yayın şekli nedir bilmiyorum ama bu radyonun en etkili ve en eski isimlerinden Gezegen Mehmet bulunmaktadır. Daha önceki mesleği mobilyacılık olup, yerel bir radyoda yaptığı 2 günlük yayın ile insanlar tarafından çok beğenildi ve bugünlere kadar gelmeyi başardı. Öylesine başarılı olduki Kral FM’in sadece sunucusu değil aynı zamanda müdürlüğünüde yapıyordu. Aslında bir sesten başkası değildi Gezegen Mehmet fakat her mikrofon başına geçişte sadece müzik vermiyordu insanlara çeşitli programlarla kimi zaman güldürürken kimi zamanda ağlatıyordu. Yakınları kayıp aileler derneği ile yaptığı ortak programlar ile bir çok kayıp kardeşimizin bulunmasına vesile olmuştur. Aslında iletişim bu yoksa insanlar müzik dinlemek isteseler bunu radyo olmadanda başarırlar.

Kendinize Bir Yön Belirleyin
Yine Kral FM’den örnek verecek olursak orada yayın yapan diğer DJ’lerin kendine özgü tarzları bulunmaktaydı örnek Nöbetçi Erdem genelde gece geç saatlerde yayına başlar özellikle damar tabir edilen ağır arabesk müziklere yer verirdi. Çünkü o yönünü o şekilde seçmişti onun dinleyici kitlesi onu istiyordu, nöbetçi erdemi bekliyordu. Yine aynı şekilde Cambaz olarak geçen bir sunucu ise özellikle oynak, hareketli müziklerle insanların gönlünü kazanmış bazende taverna müzikleri ile insanları eğlendirirdi. Tabiki herşey müzik değil bir çok radyo kanalı ise dini yayın yaparak ilahi ve ezgilere yer vermektedir. İşte bu seçimi yapmak sizin elinizdedir. Yani daldan dala konmak yerine baştan bir dala konmanızda fayda vardır. O nedenle baştan yönünüzü seçmelisiniz.

İnternet Radyoculuğu İle Tecrübe Kazanın
Henüz bir radyoda başlamadan önce isteyen kendini internet radyoculuğu ile geliştirebilir. İnternet radyoculuğu sunucu firmaladan alacağınız radyo hosting ile olmaktadır. Aylık yada yıllık alacağınız radyo sunucusu genelde dinleyici sayısına göre fiyatlandırılmaktadır. Örnek 1000 kişilik bir radyo hostingi aylık 100 TL gibi bir rakama kiralayabilirsiniz. Bilgisayarınıza kuracağınız dj programı ile bilgisayarınızda bulunan müzik arşivi ile yayın yapabilirsiniz. Radyonuzu dinlemek isteyenler ise internet bağlantısı olan her yerden gerek web gerekse winnamp, Windows Media Player yada buna benzer programlarla radyonuzu dinleyebilirler. Bu şekilde sizde ilk deneyimlerinizi yaşar dinleyicilerden olumlu olumsuz düşüncelerini alabilirsiniz.

Diksiyon Eğitimi Almalısınız
Radyo ile TV yayıncılığı arasındaki en önemli fark ses güzelliği ve etkili konuşma olup, bunu sağlamak için mutlaka için insanlar mutlaka diksiyon eğitimlerine ihtiyaç duyarlar. İsmek diksiyon kursları bu imkanıda size ücretsiz sağlamakta olup, diksiyon kurslarında Türkçeyi daha etkili kullanmayı öğreneceksiniz.

Radyo Programcısı Maaşları Ne Kadar?
Bu meslekte fabrikada asgari ücretle çalışandan farklı olup, Radyo Programcısı maaşını belirleyen etkenler çalıştığı radyonun ulusal yada yerel olmasına ek olarak, beğenilme durumu ve çalışma saatlerine göre değişmektedir. Ama şunu unutmayın küçük bir ilçede bile yayın yapan bir DJ en az 5000 TL maaşı olabilir. Bunu aylık 50 100 bin TL’ye çıkarmak sizin insanları etkileyip sevilmeniz ve dinlenmeniz ile mümkündür.

Radyoculuk Kursları Nasıl Başvurulur?
İsmek Radyo Programcısı branşını ele aldığımız için yine başvuru içinde İsmek’i ele alacağız. İstanbul’da yaşayan 16 yaş ve üzeri herkesin katılabileceği bu kurslara başvuru online yapılmaktadır. Sizde kursiyer.ismek.org adresinden sadece 2 dakikanızı ayırarak kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

1 Yorum

Yorum yap
  1. çok faydalı oldu teşekkür ediyorum biraz daha ayrıntılı bilgi verilirse (teknik açıdan vs) daha faydalı olur düşüncesindeyim. iyi günler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir