MEB Onaylı Sertifika Ne İşe Yarar?

Öncelikle sertifika denince her insan farklı anlam yükleyebilir. Kimisi kurs sertifikası anlarken kimi arkadaşımız ise web sitelerinin gizlilik ve güvenliğini sağlayan SSL sertifikası anlayabilir. Bizim yazımızda konu edilen kurslarda eğitim sonunda verilen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifika olup, kişiye sağlayacağı imkanları ele alacağız. Dilerseniz öncelikle sertifikalar ile ilgili kısa bir tanıtım metnini inceleyelim.

Meb Onaylı Sertifika Nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan ve açılmasına yetki verdiği kurslarda eğitim gören kursiyerlerin eğitim sonunda alacakları belge olup, tüm eğitimler sertifikalı olmayıp, bazıları sadece katılım belgesi içermektedir. Örnek İsmek’te yer alan Seo Kursu sonunda sertifika yerine katılım belgesi vermektedir.

Sertifikalı Eğitimler Nerede Bulunur?
Halk Eğitim Merkezi gibi Türkiye’nin tüm ilçelerinde bulunan kurslar yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki verilen belediye kursları sertifikalı eğitimler vermektedir. Bunlar İstanbul’da İsmek, Ankara’da Beltek, Kaymek, Komek, Busmek, Gasmek, Asmek, Samek gibi onlarca büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri tarafından sertifikalı kurslar açılmaktadır. Tüm eğitim kurumlarını sitemizde detaylarını görebilirsiniz.

Sertifika Ne İşe Yarar?
Evet değerli arkadaşlar sorusu en çok merak edilen konuya girmiş bulunuyoruz. Sertifika her insan için farklı anlam ifade etmektedir. Örnek ön lisans yada lisans (üniversite) mezunu bir arkadaşımız sürücü kursu sınav sorumlusu eğitimine katılıp, başarılı bir şekilde belgeyi alması halinde sürücü kurslarının direksiyon sınavlarında sınav sorumlusu olarak görev alır, ayrıca kazanç sağlamaya başlayacaktır.

Benzer fakat farklı bir örnek daha verelim, Motorlu Taşıt Sürücüleri Trafik ve Çevre Öğreticiliği eğitimine katılan yüksek okul yada 4 yıllık üniversitesi mezunu bir arkadaşımız bu eğitimin sertifikasını aldığında sürücü kurslarının trafik derslerine öğretmen olarak görev yapmaya başlayabilir. Bunun gibi onlarca örnek verilebilir, fakat sizler geri kalan kaynakları araştırmanızı öneriyor ve konuya kalfalık belgesi ile devam ediyorum.

Kalfalık Belgesi Nedir?
Ülkemizde sanat ve meslek eğitimleri için 2 ana eğitim kurumu olup, bunlar Halk Eğitim Merkezi ve bir diğeri daha gelişmişi ise Mesleki Eğitim Merkezi kurslarıdır. Genelde sanayi alanında gelişmiş ilçelerde bulunan MEM ilk kurulduğunda çıraklık okulu olarak anılıyordu, daha sonra ismi mesleki eğitim merkezi olarak değiştirildi. Burada verilen eğitimler iki aşamalı olup, kalfalık ve ustalık belgesi şeklinde alacağınız eğitimlerin belgesi anlamına gelmektedir. Çıraklık okulu aktif iken ilk etapta çıraklık belgesi, sonrasında kalfalık belgesi alınırdı. Örnek bir kuaför düşünün genelde yanında bir yada birden fazla kalfa çalışır. Orayı açan iş sahibinin ustalık belgesi orada kalfa olarak çalışanların ise en az kalfalık belgesi olmaları gerekir.

Ustalık Belgesi Nedir?
Kuaförlük konusunda verdiğimiz örnekle devam edelim kalfalık eğitimi alan birisi saç kesimi, şekillendirme ve saç boyama yapabilirken ustalık eğitimi ve belgesi alan kişiler ise ileri boyama teknikleri, saçlı deri ve cilt hastalıkları (Saç Dökülmesi, Kepek, Seboreik Dermatit) gibi sorunlara karşı bilgi sahibidir. Aynı şekilde kellik problemi yaşayan insanların gerek duyduğu protez saçlar hakkında yine donanımlıdır. Ustalık belgesi alabilmek için öncelikle kalfalık belgesi almak gerekir. Yani ilkokul, ortaokul gibi bir eğitim düzeni içindedir.

Usta Öğretici Belgesi Nedir?
Yine kuaförlük örneği ile devam edecek olursak ustalık belgesi alan bir kişi isterse usta öğreticilik belgesi için eğitim alabilir, sınav sonunda başarılı olursa artık o usta öğretici olarak hayatına öğretmen olarak devam eder. Halk Eğitim Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi, Kurslar ve Özel Kurslarda kuaför branşı usta öğreticisi olarak eğitim verme yetkisi kazanmaktadır. Aslında biz sizlere böyle bir şeyi öneriyorum.

İş yeri Açmak İçin Sertifika Yeterlimi?
Halk Eğitim Merkezi ve İsmek gibi kurslarda kuaförlük eğitimleri bulunmaktadır. Eğitim sonunda alacağınız sertifika sizin kendinize ait bir kuaför ve güzellik merkezi açmak için yeterli değildir. Çünkü iş yeri açabilmek için o alanda eğitim almış olup, kalfalık ve ustalık belgesine sahip olmanız gerekir. Gittiğiniz işletmenin duvarında iş sahibinin mutlaka kalfalık ve ustalık belgesi çerçeveli şekilde asarlar. Sizin eğitim sonunda alacağınız sertifika bu tür hizmet veren yerlerde çalışmanızı sağlar.

Sertifika ve Belge Kıyaslaması Hangisi Üstün?
En üstün belge ustalık belgesi olup, hemen bir alt kademe ise kalfalık belgesi olup, son sırada ise sertifika gelmektedir. Sertifika sahibi birisi kalfalık belgesi alması için kısa süreli bir eğitim ve kalfalık sınavı sonrası kalfalık belgesi alabilir. Yani kalfalık belgesi almanızı kolaylaştırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir