Usta Öğretici Olmak İster misiniz?

Yaygın eğitim kurumlarında usta öğretici olarak görev almak isteyenler için genel başvurular 1 Ağustos’ta başlayacaktır. İstanbul İSMEK Kursları başta olmak üzere Halk Eğitimi Merkezi kursları ve belediyelere ait kurslarda eğitimci olabilirsiniz.

Usta öğretici başvuruları, Yaygın Eğitim Bilgisi Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca eğitim öğretim dönemi boyunca da ihtiyaç olabilir. Bu nedenle kurumların yaptığı duyurulara odaklanmalısınız.

Peki başvuru sonrası nasıl bir süreç işleyecek?

Başvuruların değerlendirilmesi, taslak listenin yayınlanması, itirazların değerlendirilmesi ve sıralamanın ilanı, görevlendirme tarihleri her kurumda farklılık gösterebilir. Bu nedenle, güncel ve detaylı bilgilere ulaşmak için başvuru yaptığınız halk eğitim merkezi müdürlüğünün internet sitesini veya sosyal medya hesaplarını takip etmeniz önerilir. Oradan güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Usta öğretici olmak için lisans mezunu ya da öğretmen olmak zorunlu değildir. Yaygın eğitim kurumlarında (kurslarda) usta öğretici olarak veya mezuniyet durumunuza göre uzman olarak görev alabilirsiniz. Önemli olan alanınızda tecrübeli ve bilgi sahibi olmanızdır. (1).

Usta Öğretici Başvurusu Nasıl Yapılır?

Usta öğretici başvuruları, E-Yaygın sistemi üzerinden online olarak tek bir noktadan yapılmaktadır. İnternet bağlantısı olan her yerden kolayca başvuru yapabilirsiniz. İşlemlere başlamak için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz. (2,3). https://e-yaygin.meb.gov.tr/Login.aspx

Yazının devamında, Halk Eğitimi Merkezlerinde görev almak isteyenlere yönelik bilgiler yer alacaktır. Belediyelere ait kurslarda görevlendirme farklı olabilmektedir.

Açılan sayfada (menüden) “e-Devlet Girişi” butonuna tıklayarak, e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

Başvurular kısmında “Usta Öğretici Başvuru” kısmından işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Mezuniyet Belgesi: İlkokul diploması da geçerli olmak üzere mezun olduğunuz son okulun diploma görüntüsünü yükleyiniz.

Mesleki Kurs Bitirme Belgeleri: Sonraki aşamada, ustalık belgesi yanı sıra 4. seviye kurs bitirme belgesi veya 4. seviye ve üzeri mesleki yeterlilik belgeniz varsa yükleyiniz.

İş Deneyim Bilgileri: Daha önce öğretim görevlisi olarak görev yaptıysanız, bu aşamada belirtmeniz gerekmektedir. Çalışma süresini gün bazında belirtmeniz önemlidir ve maksimum gün sayısı 3600’dir. Bu durumdan 10 puan alma fırsatınız bulunmaktadır.

Diğer Belgeler: Bir sonraki aşamada, bilgi ve başarınızı kanıtlayacak ek belgeleri yükleyebilirsiniz. Usta öğretici belgesi, antrenörlük, icazet veya farklı belgeleriniz varsa, diğer belgeler kısmından yükleyebilirsiniz.

Kurum ve Kurs Seçimi: Bu bölümden, eğitim vermek istediğiniz kurs alanını, branşı ve görev yapmak istediğiniz kurs merkezini seçebilirsiniz. Kurs alanı kısmından, eğitimini verdiğiniz branşın alanını seçin, altta o alana ait branşlar çıkacaktır. Kursu seç butonuna tıklayarak, branş seçimi yapabilirsiniz. Sonrasında ise il ve ilçe kısmından görev yapmak istediğiniz Halk Eğitim Merkezi şubesini seçebilirsiniz.

Başvuruyu Tamamlayın: Tüm aşamaları geçtikten sonra, telefon numarası ve e-posta adresi bilgilerinizi girerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvurunuz onaylanması halinde, size başvurunuza göre sıra numarası verilecektir. Başvuru sürecinin tamamlanması için sisteme eklediğiniz belgelerin asılları kurum tarafından istenecektir.

İSMEK Usta Öğretici Başvurusu

İstanbul’da yaşayanlar için Enstitü İstanbul İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi) eğitimcilere ciddi bir alternatif imkan sunuyor. İSMEK iş başvurusu için, daha önce kullanılan kariyer.ismek.ist adresi yerine https://kariyer.ibb.istanbul/ adresi kullanılmaya başlandı. ÜYE OL, Giriş yap ve uygun ilana ya da genel başvuru ilana başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuz olumlu sonuçlanması halinde mülakat için çağrılacaksınız. (4).

KOMEK: Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları, Konya il merkezi ve tüm ilçelerde bulunan 33 KOMEK 22’si ASEM olmak üzere 73 farklı şube ile eğitim vermektedir. KOMEK’TE öğretim görevlisi olmak için başvurunuzu E-Yaygın üzerinden yapmanız gerekir. KOMEK tarafından yapılan açıklama aşağıda yer almaktadır. (5). Komek usta öğretici başvurusu ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz. https://www.yayginegitim.net/komek-is-basvurusu/

ATASEM: Antalya Büyükşehir Belediyesi Atatürk Sanat Eğitim Merkezi, usta öğretici başvurularını da kurumun İnternet sitesi üzerinden online olarak yapmaktadır. Antalya’nın tüm ilçelerinde bulunan kurs merkezlerinde görev alabilirsiniz. Başvuru yapmak için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz https://atasem.org.tr/insan-kaynaklari

Usta Öğretici Nedir?

Örgün eğitim kurumlarında (okullarda) görev yapan eğitimcilere “Öğretmen” unvanı veriliyor. Yaygın eğitim kurumlarında ise “Usta Öğretici” ya da mezuniyet durumuna göre “Uzman” unvanı verilmektedir. Usta ile öğretmen ya da uzman arasındaki fark nedir? Usta öğretici: İlkokul, ortaokul ve lise mezunlarının gerekli belgeyi almaları sonucunda ulaştıkları unvandır. Uzman ise ön lisans ya da lisans mezunlarıdır.

Kursların “Onay” belgesinde branşın eğitimcisi ile ilgili bilgiye yer verilmektedir.

Örnek: 360 saat diksiyon eğitimine katılmış olan lisans ya da ön lisans mezunları, uzman olarak diksiyon eğitimi verebilir. Bir üst eğitim olan “Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk” branşında ise uzmanın 4 yıllık fakülte mezunu olması gerektiğini görürsünüz.

Örgün eğitim kurumlarında (okullarda) görev yapan eğitimcilere “Öğretmen” unvanı veriliyor. Yaygın eğitim kurumlarında ise “Usta Öğretici” ya da mezuniyet durumuna göre “Uzman” unvanı verilmektedir. Usta öğretici ile öğretmen ya da uzman arasındaki fark nedir? Usta öğretici, ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarının gerekli belgeyi almaları sonucunda ulaştıkları unvandır. Uzman ise ön lisans ya da lisans mezunlarıdır.

Kursların “Onay” belgesinde branşın eğitimcisi ile ilgili bilgiye yer verilmektedir.

Örnek: 360 saat diksiyon eğitimine katılmış olan lisans ya da ön lisans mezunları, uzman olarak diksiyon eğitimi verebilir. Bir üst eğitim olan “Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk” branşında ise uzmanın 4 yıllık fakülte mezunu olması gerektiğini görürsünüz. Kaynak: https://e-yaygin.meb.gov.tr/download.ashx?fileID=3199

Usta Öğretici Nasıl Olunur?

Uzman ve usta öğreticilerde aranan şartlarla ilgili yönetmeliğe aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=14455&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

Uzmanların minimum ön lisans mezunu olması gerektiğini biliyoruz.

Usta öğreticiler ise minimum ilkokul mezunu olmalarının yanı sıra belirli bir çalışma süresine ulaşmaları gerekir. İlkokul ve ortaokul mezunları, ustalık alanlarında minimum 11 yıl çalıştıklarını belgelendirmeleri gerekmektedir. Lise ve yüksek öğrenim mezunları için ise 4 yıllık çalışma zorunluluğu bulunmaktadır.

Meslek lisesi mezunları mezuniyet ile birlikte ustalık ve iş yeri açma belgesi almaktadır.

İlkokul ve Ortaokul mezunları için usta öğreticiliğe giden süreci bir kez daha hatırlayalım mı? İlkokul ve ortaokul mezunu, 14 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış bireyler için çıraklık süreci bulunmaktadır. 19 yaşından gün alanlar ise mesleki eğitim merkezlerine başvuru yaparak kalfalık eğitimine katılabilirler.

Kalfalık belgesini aldıktan sonra, 5 yıllık çalışma süreci başlamaktadır. Bu sürecin tamamlanması ile birlikte ustalık belgesi için başvuru yapabilirsiniz. Ustalık belgesini alanlar ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılacak olan “iş pedagojisi” kurslarına katılarak usta öğretici belgesi alabilirler.

Usta Öğretici Maaşları Ne Kadar?

Usta öğretici maaşları, birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Eğitim verilecek kurum, eğitim alanı (branş), çalışma şekli gibi faktörler, maaşları etkileyen önemli unsurlardır. Dolayısıyla, net bir rakam belirtmek mümkün değildir.

Usta öğretici maaşları ile ilgili yenilikten bahsetmek istiyorum. Bundan sonra her 5 derse ek olarak 1 ders ek ödeme alacaklar. Ders başına ücret alan usta öğreticiler için ücretlendirmeye bakacak olursak; haftalık 30 saat eğitim veren bir usta öğretici aylık 5740₺ alacaktır. Haftalık 40 saat eğitim veren bir usta öğreticisi ise minimum 7400₺ ödeme alacaktır.

Yukarıda yer alan ücret bilgileri 2022-2023 eğitim öğretim dönemine aittir. Ücretlerin güncellenmesi halinde değişiklik yapılacaktır.

SIK SORULAN SORULAR

Usta öğretici belgesi ne işe yarar? Usta öğretici belgesi sahipleri, iş yeri açma imkanıyla birlikte çalıştığı iş yerinde çırak ve kalfaların eğitimini de sağlarlar. Halk Eğitim Merkezi ve benzeri kurslarda da alanına uygun branşlarda eğitimci olarak görev alabilirler. Ayrıca, meslek liselerinde de eğitimci olarak görev yapma fırsatına sahiptirler. Usta öğreticilik, farklı eğitim kurumlarında ve branşlarda eğitim vermeyi mümkün kılan bir unvandır.

Usta Öğretici Nerede Çalışır? Özellikle halk eğitim merkezleri olmak üzere, ihtiyaç duyulan durumlarda meslek liseleri ve olgunlaşma enstitülerinde görevlendirilmektedir. Bu görevlendirmeler, usta öğreticilerin uzmanlık alanlarına ve eğitim ihtiyaçlarına göre yapılmaktadır.

Usta Öğretici Kaç Saat Çalışır? Çalışma saatleri mevzuata göre düzenlenmiştir. Hafta içi ve hafta sonu olmak üzere 07.00 ile 22.00 saatleri arasında, kurum yönetiminin belirlediği gün ve saat aralığında çalışmaktadırlar. Haftalık çalışma saatleri ise günlük 8 saati geçmeyecek şekilde, toplamda 40 saati aşmayacak şekilde düzenlenir.

Lise Mezunu Usta Öğretici Olabilir mi? Evet, lise mezunları da olabilirler. Ancak, meslek lisesinden mezun olanlar diploma yanında usta öğretici belgesi de almaktadır. Diğer liselerden mezun olanlar için ise usta öğretici olabilmek için kalfalık ve ustalık şartlarını karşılamaları gerekmektedir. Bu şartları karşılayan lise mezunları da usta öğretici belgesi alarak eğitimcilik yapma fırsatına sahip olabilirler.

REFERANSLAR

  1. Bakanlığı, M. E. (2010). MEB Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği.
  2. URAL, O., & AKBAŞ, V. HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNDE EĞİTİCİ PERSONEL ADAYLARININ SEÇİM SÜRECİ.
  3. ÖZER, M. (2020). Türkiye’de Mesleki Eğitimde Paradigma Değişimi. Gazi University Journal of Gazi Educational Faculty (GUJGEF), 40(2).
  4. Eser, A. (2010). Belediyelerin mesleki yaygın eğitimdeki rolü: İsmek örneği (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).
  5. ÖRSELLİ, E., & BİLİCİ, Ö. G. Z. Sosyal ve Kültürel Belediyecilik Hizmetlerinden Vatandaşların Memnuniyeti: Konya Örneği. Full Text Book, 313.
  6. Kanunu, M. E. (1986). 3308 Sayılı,(1986). Resmi Gazete, (19139).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir