SEO Kursu

İnternet sitelerinin kalıcı başarı ve bol ziyaretçi elde etmesi için SEO (Search Engine Optimization) olmazsa olmazlardan biri haline geldi. Peki, arama optimizasyonu (SEO) nasıl yapılır? Bunun için SEO hizmeti şirketler ya da bireylerden hizmet alabilirsiniz. Dilerseniz İSMEK SEO kursuna katılarak sizde ücretsiz SEO eğitimi alabilirsiniz.

SEO Kursu Nedir?

İSMEK bilişim teknolojileri alanında tercih edebileceğiniz kurslardan biride SEO kursu olup 32 saat sürecek eğitimlerden oluşmaktadır. Google SEO kursu olarak geçen bu eğitimde amaç İnternet sitelerinin Google aramalarında ilk sıralarda çıkmasını sağlamaktır. Bu kapsamda temel eğitimler vermeyi hedefliyor.

SEO Kursuna Kimler Katılabilir?

Özellikle İnternet siteleri ile ilgilenen insanları yakından ilgilendirmektir. Çünkü İç SEO dendiğinde çalışmalar sitede yapılırken, dış SEO ise sitenin dışında (diğer siteler, bloglar, sosyal medyada) yapılan ortak çalışmalardır. Bu nedenle SEO kursu için öncelik İnternet sitesi tasarımı, yayıncılığı ve blog yazarlığı yapanlara yöneliktir. Henüz Web ile ilgili bağlantısı olmayanlar için SEO çok fazla anlam ifade etmeyecektir. Bu nedenle yapılacak olan kursiyer kabul sınavında başarılı olamayabilirsiniz.

SEO Kursu Kayıtları Nasıl Yapılır?

Başvurular için öncelikle İsmek kayıt tarihleri sayfasına bakmanızı öneririm. Kayıt dönemi başlaması ile birlikte geç kalmadan kursiyer.ismek.ist sayfasından çevrimiçi başvuru yapabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi yapacağınız bu başvuru kesin kayıt anlamına gelmez. Çünkü kontenjanlar kısıtlı olduğu için kesin kayıtlar sınavla belirlenmektedir.

Kursiyer Seçimi Sınavla Yapılıyor

İsmek SEO kursu için kontenjanlar maalesef kısıtlıdır. Bu nedenle her arzu eden arkadaşımızı eğitime dahil etme imkanı yoktur. Başvuru yapanlar arasında sınav yapılmaktadır. Sınav yeri ve tarihi kısa mesajla bilgi verilmektedir. Sınavda bilgisayar ve temel HTML bilgisi ile ilgili sorular sorulmaktadır. Sınavda amaç bilgisayar bilginiz ve temel web tasarım bilginizi ölçmektir.

Eğitim Sonunda İsmek Katılım Belgesi Alacaksınız!
Bir çok branşı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifika içeren İSMEK kursları, SEO eğitiminde maalesef aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü henüz modüler eğitimler kapsamında olmaması nedeniyle eğitim sonunda MEB onaylı sertifika değil de İSMEK katılım belgesi verilmektedir. Eğitimi tamamladığınız gün belgenizi kurs merkezinden alabilirsiniz.

Ne Tür İnternet Sitesi Açmalıyım?

SEO başarısı yapacağınız sitenin sektörü ve içeriği ile yakından alakalıdır. R10 ve benzeri webmaster forumlarında bu tür başlıkları çok görürsünüz. Ne tür site açabilirim? Hangi kelimeler daha çok kazandırıyor? Gibi sorular çok fazla tekrarlanır. Bu durum kesinlikle hatalı bir davranıştır. Çünkü sizin site kurmasını bilmeniz her sektörde başarılı olacağınız anlamına gelmez. Bu nedenle kuracağınız site en iyi bildiğiniz alanda olmalıdır. Ya da araştırma, öğrenme ve yazıya dökme imkanı bulacağınız alanda siteler yapmalısınız. Yoksa şu sektör güzel kazandırıyor. Bende bu alanda bir site açayım derseniz hata edersiniz.

SEO Nasıl Yapılır?

Öncelikle SEO yapılabilen bir şey değildir. Daha çok uyulması gereken kurallar topluluğu olarak bilmelisiniz. Peki SEO kuralları nedir, bu kuralları kim koyuyor? SEO kuralları arama motorları (Google, Bing, Yandex ve Yahoo) tarafından konmaktadır. En sık kullanılan arama motoru Google olması nedeniyle Google SEO kurallarına daha fazla önem veriyoruz. Bu kuralların amacı daha kaliteli İnternet sitelerinin sayısını artırmak olduğunu unutmamalısınız. Yani insanlara daha yararlı İnternet siteleri sunmak için bir takım site içi ve site dışı uyulması gereken kurallar bulunmaktadır.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

SEO kurallarını ilk olarak site içerisinde yapılması (uyulması) gereken hususlarla başlayacağız. Bu kapsamda onlarca, yüzlerce etken sayılabilir. Biz çok fazla kafanızı karıştırmamak için daha önemli etkenleri ele alacağız.

Site Hızı 3 Saniyeyi Geçmemesine Özen Gösterin

Seo kuralları arasında sitenin açılış hızı önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle İnternet sitesi sahipleri birçok açıdan inceleme ve çalışma yapmaları gerekir. İlk olarak sitemizin hızını ölçerek başlamamız gerekir.

Google PageSpeed Insights İle Site Hızınızı Ölçün

Site hızı ölçümünde kullanacağımız sitelerden biri Google PageSpeed Insights olacaktır. Bunun için https://pagespeed.web.dev/?utm_source=psi&utm_medium=redirect&hl=TR adresini kullanabilirsiniz. Hazırsanız hemen bir deneme yapalım mı? Bende sizlere göstermek için webmasteryolcu.com sitesi üzerinde ölçüm yapacağım. Webmasteryolcu.com sitesi SEO dersleri vermektedir. Vakit buldukça göz atmanızı öneririm.

Google Site Hızı

Evet, arkadaşlar yukarıda yer alan görselde de görüldüğü gibi benim ölçtüğüm sitenin mobil hızı 100 üzerinden 96 masaüstü hızı ise 100 olarak ölçüldü. Sitenin başarılı kabul edilmesi için 90 ve üzeri olması gerekir.

Gtmetrix İle Site Hızınızı Test Edin

Site hızını test etmek için kullanacağımız ücretsiz araçlardan biri de gtmetrix.com olacaktır. Her gün yüz binlerce site sahibinin kullandığı bu site size ayrıca ne yapmanız gerektiği konusunda önerilerde sunacaktır. Hazırsanız https://gtmetrix.com/ adresine girerek hemen başlayalım.

Gtmetrix ile site hızı ölçme

Evet, arkadaşlar sitemizi gtmetrix ile ölçtüm puan aralığı 90-97 oldu. Hemen sağ kısımda yer alan bilgilerde sitenin yüklenme süresi 3.1 saniye olduğunu belirtti. Giriş Canada’dan olduğu için 3 üzerine çıkması normaldir. Türkiye’den giren biri 3 saniye altında ulaşır. Sayfa boyutu 736KB olduğunu belirtti ve 23 istek ile çalıştığını açıkladı. Sitenizi hızlı tutmak için toplam sayfa boyutu ve istekleri mümkün oldukça azaltmalısınız.

Site Hızı Nasıl Artırılır?

Yapılan ölçümlerde birçok arkadaşımızın site hızı maalesef yeterli olmayabilir. Peki, site yüklenme hızı nasıl artırılır? Bu soruya birçok açıdan cevap vermek gerekir. Hosting seçimi, tema seçimi, görsel boyutları, görsel formatı ve wordpress siteler için eklenti yoğunluğu gibi birçok etken bulunmaktadır.

Hosting Alırken Dikkat, Site Hızınızı Etkiler

Site ölçümü yapan sistemler sunucu yanıt süresine önem verirler. Bu nedenle hosting, reseller, vps, vds ya da kendinize ait sunucu aldığınız şirket çok ama çok önemlidir. Ucuz etin yahnisi yavan olur. Bu nedenle en ucuzu tercih etmek yerine 5-10 fazla olsun ama kafanız rahat olsun. Mümkün mertebe Türkiye lokasyon seçmelisiniz. Çünkü sitenize giren bir ziyaretçiye bilgiler verilebilmesi için yurt dışına çıkılarak getirilir. Diğerinde ise İstanbul, İzmir gibi merkezlerden bilgi anında alınır. Hosting aldığınız yer yine aynı şekilde SSD disk kullanmasına önem veriniz. WordPress site kuracaksanız WordPress hosting almanızı öneririm.

Resimleri JPG ve Optimize Ederek Ekleyin

Siteyi ağırlaştıran hususların başında resimler gelmektedir. Boyutlarına dikkat edilmeksizin eklenen resimler maalesef site hızını yavaşlatabilir. Bu nedenle resimleri ince eleyip, sık dokuyarak siteye eklemelisiniz. Görselin boyutu çok büyük olmaması gerekir. Mobil bir cihaz düşünün 2000px gibi kocaman bir resim hiç bir şekilde gerekmez. Aynı şekilde mecbur kalmadıkça PNG kullanmamalısınız. PNG resimler JPG resimlere göre 2-3 kat daha fazla boyuta sahiptir.

TinyJPG İle Görsel Boyutlarını Düşürün

Resmin formatı ve boyutunu ayarladıktan sonra artık birde boyutunu düşürmek için TinyJPG, Image Сompressor, Compressor.io gibi siteleri kullanabilirsiniz. Ben https://tinyjpg.com/ sitesini kullanıyorum. Yukarıda yer alan görseller üzerinden bir işlem yapalım.

Evet, arkadaşlar sonuçlara bakıyoruz. Resmin orjinal boyutu 95.3KB iken işlem sonunda %41 oranında azalarak 56.3KB’ye düştü. Biz bunu yapmasaydık site ölçüm işlemlerinde bu görselin boyutu fazla uyarısı ile karşılaşacaktık, her eklediğiniz görseli bu şekilde işlemden geçiriniz.

Mecbur Kalmadıkça Video Eklemeyin!

Resimlerden 50-60KB azaltmaya çalışırken ekleyeceğiniz video ile 5-10 katı artırabilirsiniz. Bu nedenle yazılarınıza mecbur kalmadıkça video eklemelisiniz. Youtube sitesine yükleyerek eklediğiniz videolar ile site hızınıza çok kötü etki edebilmektedir. Bu nedenle mecbur kalmadıkça video eklemelisiniz. Siteye yerleştirmek yerine videoya link vermenizi öneririm.

Webmasteryolcu.com sitesinde video olan bir sayfayı https://tools.pingdom.com/ ile analiz ettim. Sayfanın toplam boyutu 921.7KB olarak görülüyor. Bu boyutun %56.90’lık kısmı yani 524.5KB’lik kısmı sadece eklediğim video tarafından oluşuyor. Yani ben resimlerden 40-50KB azaltmaya çalışırken maalesef eklediğim video bunun 10 katını yüklüyor. Bu nedenle mecbur kalmadıkça videoyu yazıya gömmeyin. Onun yerine link verin youtube üzerinden izlenmesini isteyin. Aksi halde sayfanız açılış hızı bakımından düşük olacaktır.

İstek Sayısını Azaltın

Gtmetrix, Pingdom gibi sitelerde yapacağınız site hız analizi istek sayısı bakımından değerlendirilir. İstek sayısı arttıkça site hızı düşecektir. Bu nedenle istek sayısını azaltmalısınız. Özellikle siteniz dışından çekilen veriler kötü istek olarak algılanır. Mecbur kalmadıkça siteniz dışından veri çekmeyin. Bazı siteler kodlar verir haber ekle, hava durumu ekle, döviz bilgileri ekle gibi bunlara asla gerek duymayın. Çünkü her biri sitenizin istek sayısı ve açılış hızını düşürür. Örnek youtube video bile yüksek boyutu yanı sıra 6 istek eklemektedir. Bu nedenle istek sayısını mutlaka azaltmalısınız.

WordPress Sitelerinizde Cache Eklentisi Kullanın

Site hızını artırmanın en kolay yollarından biri de cache özelliğini kullanmaktır. Özellikle wordpress sitelerde bu kolayca yapılabilmektedir. WordPress için geliştirilmiş birçok cache eklentisi bulunmaktadır. W3 Total Cache, WP Super Cache, LiteSpeed Cache, Autoptimize, WP Fastest Cache gibi birçok eklenti bulunuyor. Ben bunların hemen hemen hepsini denedim diyebilirim. Benim tercihim W3 Total Cache olmaktadır. Güzel bir ayarlamadan sonra site hızınızı olağan üstü şekilde artırmaktadır.

Wordpress İçin Cache Eklentileri

SEO Uyumlu Makale (İçerik) Nasıl Olmalı?

Evet, arkadaşlar site hızından sonra şimdi de en önemli husus olan yazılara geçiyoruz. Bir otomobil düşünün, en önemli parçası sanırım motoru olacaktır. Site içinde en önemli parça yazılar diyebilirim. Sitenizin başarılı olmasını belirleyecek etken ekleyeceğiniz yazılar tarafından belirlenir. Yazı yazarken nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.

Sakın Kopya İçerik Kullanmayın

İlk başladığım zamanlarda ve halende en sık yapılan SEO hatalarının başında kopya içerik kullanmak geliyor. Bazen amatör gençler yaparken bazen kendisine haber sitesi diyen daha profesyonel siteler bile bu hataya düşüyor. Birinin yazdığı yazıyı izin alsanız bile kullanmayın. Çünkü bu size fayda sağlamaz. Ayrıca izinsiz kopyalanan yazılar kul hakkı yanı sıra size DMCA cezası olarak geri dönebilir. Site sahibi yazısının kopyalandığını fark ederse https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905?hl=tr adresinden telif hakkı ihlalinde bulunabilir. 1 Hafta içerisinde yapılan inceleme sonucu kopya içerik kullandığınız sayfanız google arama sonuçlarından silinerek sayfanın altında şu uyarı ile karşılaşırsınız.

DMCA Şikayet Sonucu Uyarı

Araştırın, Öğrenin, Yazın

Yazının ne tür site açmalıyım? Kısmında öncelikle bildiğiniz alanda siteler açmanızı önermiştim. Fakat henüz yeterli bilgiye sahip olmadığınız alanlarda site açarsanız yapmanız gereken 3 aşama bulunmaktadır. Yazacağınız konuda birden fazla kaynaktan araştırın, öğrenin ve kafanızda yorumlayarak yazıya dökün. Yani sağlık yazısı yazmak için tıp fakültesi mezunu olmanız gerekmez. Fakat çok iyi bir araştırma yapmak gerekir.

İçerik Araştırması Nasıl Yapılır?

Ben mesela son 10 yıldır sağlık yazıları yazıyorum. Araştırma yaparken özellikle yabancı kaynaklardan yararlanıyorum. İngilizce bilmeseniz bile Google translate özelliği ile içeriği Türkçe olarak okuyabilirsiniz. Araştırma esnasında birden fazla kaynak kullanırım. Bunun nedeni bilgileri kıyaslamak, farklılıkları görmek içindir. İsterseniz örnek bir araştırma yapalım mı?

Sivilce Nasıl Geçer? Konusunu Araştıralım mı?

Özellikle gençlerde en sık görülen cilt problemleri arasında yer alan sivilce maalesef kötü izler bırakabilir. Bilinçsiz kullanılan sivilce ilaçları ise kişide geçici saç dökülmesine neden olabilir. Kişiyi psikolojik olarak da kötü etkileyen bu durum hakkında yazı yazmak isteyenler için birkaç ipucu verelim.

Yabancı sağlık kaynaklarından en az 5 tanesini açıyorum ve bu sitelerin sivilce sayfalarına ulaşıyorum. Sivilce Latince olarak acne olarak anılmaktadır. Bu nedenle aramalarınızı acne olarak yapmalısınız. Bunun için birkaç kaynak paylaşayım.

Healthline.com – ABD’nin önemli sağlık siteleri arasında yer alan Healthline aylık 80 milyon ziyaretçisi ile dikkat çekmektedir. 2005 Yılında kurulan sitede onlarca doktor yazı yazmaktadır.

Mayoclinic.org – Yine ABD’nin önemli sağlık kuruluşları arasında yer alan Mayo Clinic kâr amacı gütmeyen kuruluşlar arasında yer almaktadır. 1886 Yılında kurulan Mayo Clinic 60.000’den fazla çalışanı bulunmaktadır. Bizi ilgilendiren kısmı İnternet sitesi olmaktadır. Mayoclinic.org sitesinde 1 Milyondan fazla bilgi sizi bekliyor.

Turkdermatoloji.org.tr – Araştırmalarımı genel sağlık siteleri ile sınırlandırmak yerine aynı zamanda daha kapsamlı sitelerde yapmalıyım. Sivilce tedavisi dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle araştırmamı dermatoloji içerikli siteler ile yapacağım. Bunun için Türkçe ve yabancı siteleri kullanabilirim. Türk Dermatoloji Derneği ve kısa adı AAD olan (Amerikan Dermatoloji Akademisi) ya da kısa adı EADV olan Avrupa Dermatoloji ve Venereoloji Akademisi İnternet sitesini kullanabilirim.

Nih.gov – İşte en sevdiği sitelerden biri ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri sitesi nih.gov bu sitede basit makaleler yerine uluslararası bilimsel araştırmalar ve makaleler, kitaplar yer alıyor. Özelikle burada yer alan PUBMED türü çalışmalar keyifle araştırma yapmanızı sağlayacaktır.

SEO Uyumlu Sağlık Yazıları Nasıl Yazılır?

Evet, arkadaşlar ilk aşama olan araştırmayı birçok siteden yaptık ve bilgileri kafamızda yorumladık, şimdi ise öğrendiklerimizi yazıya dökeceğiz. Sağlık yazılarında belirli formatlar kullanılır. Bu şablona uymanız halinde yazmaktan keyif alır ve geniş kapsamlı içerikler oluşturursunuz.

Sivilce nasıl geçer

Sağlık yazıları yazarken başlangıçta sorunun ne olduğu ele alınır. Devamında neden olduğu, risk faktörleri ele alınır. Sonrasında ise sorunun nasıl anlaşılacağı, belirtilerinin ne olacağı ele alınır. Örnek varis hastalığı belirtileri nelerdir? Diye başlık attığınızda devamında bacaklarda ağrı, ödem, kramp, kaşıntı gibi açıklayıcı başlıklar atabilirsiniz. Sonrasında ise kişinin muayene için hangi bölüme gitmesi gerektiğini belirtiriz. Bu aşamadan sonra o sorunun tedavisine yönelik tedaviler ele alınır.

Yazılarınızda Kaynak, Referans, Dipnot Belirtin

Özellikle sağlık yazıları birçok bilimsel ve net veriler içerebilir. Bunları siz kafanızdan yazmak yerine bir referans ile desteklemek zorundasınız. Örnek genital siğillere neden olan HPV (Human Papillomavirus) kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre her yıl 500 Bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor. Bu hastaların 280 bin tanesi maalesef vefat ediyor. İşte bu bilgiyi ben kafamdan yazamam. Bunu bir bilimsel çalışma ile kanıtlamam gerekir. Bende bunu dipnot ile yapacağım. Yazının en alt kısmında yer alan (1) numaralı dipnotta bu çalışmanın bilgisine ulaşabilirsiniz.

Değerli arkadaşlar bu yazı henüz tamamlanmadı. O nedenle fırsat buldukça güncellemeye devam ediyoruz. Şuan 2000 kelime içermekte olup, muhtemelen 4000 ile 5000 kelime arasında olmasını hedefliyoruz. Tabii ki uzun bir yazı insanı sıkar diye düşünebilirsiniz. Fakat her kelimesi farklı bilgi içerdiği için bence gereklidir.

Evet, değerli arkadaşlar biliyorsunuz ki İSMEK SEO kursları sadece İstanbul’da yaşayanların işine yaramaktadır. Bu nedenle etki alanı maalesef tüm insanları kapsamıyor. Bunu göz önüne alarak size faydalı bir kaynaktan daha bahsetmek istiyorum. SEO Sözlük, Türkiye genelinde ücretli ve ücretsiz SEO eğitimi veren yerleri, kişileri sizlerle buluşturmaktadır.

Referanslar

  • Braaten, K. P., & Laufer, M. R. (2008). Human papillomavirus (HPV), HPV-related disease, and the HPV vaccine. Reviews in obstetrics and gynecology, 1(1), 2.

8 Yorum

Yorum yap
  1. Seo kursuna gitmek istiyorum yabancı uyrukluyum olabilirmi

    1. Abid: Evet katılabilirsiniz.

  2. merhaba seo dersi almak istiyorum bana bu imkanı sunarsanız sevinirim

    1. Cefa: kurs başvuruları kursiyer.ismek.org adresinden yapılmaktadır.

  3. Bu verdiğiniz hizmetleri online yapmak için herhangi bir çalışmanız varmı?

  4. izmirde yok mu bu kurs acaba?

    1. Sultan: Ücretsiz olarak şuan İzmir’de bulunmuyor. Özel kurslar muhtemelen eğitim vermektedir.

  5. ısmek te seo ve webmaster egıtımı almak ıstıyorum ısletmecıyım aradım fakat ulasamadım bana ulasmanızı rıca edıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir