Kosgeb Girişimcilik Kursları

Kosgeb Kursları
İstanbul’da yaşayan insanların en önemli gayesi başarmak, gelişmek ve kazanmaktır. Çünkü insanların büyük bir bölümü memleketlerinden bu koca şehre bu amaçla gelmiştir. Yaşadığımız metropol kentte bunu başarmak çok kolay olup, çünkü aradığınız tüm imkanlara kolayca erişebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse vasıfsız çalışmak yerine meslek sahibi olmak isteyenler için 500’den fazla branşta mesleki eğitim imkanı sağlayan İsmek, büyük ölçüde iş imkanı sunan İşkur yanı sıra kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak isteyenler içinde KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) bulunmaktadır. Asıl konumuza geçmeden önce dilerseniz Kosgeb nedir, ne tür bir hizmet verir bu detayları görelim.

Kosgeb Nedir?
Kısa adı KOSGEB olan (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) 1990 yılında kurulmasına karşın asıl etkin hale gelmesi 2009 yılında mümkün hale gelmiştir. Çünkü 2009’a kadar sadece hali hazırda kurulu olan işletmeler için maddi destek sağlayan bir kuru olduğunu söyleyebiliriz. 2009 Yılında yapılan yasal değişiklik ile hizmet kapsamı genişletilerek artık kendi işini kurmak isteyen girişimciler içinde hibe ve faizsiz kredi desteği sağlamaya başlamıştır. Son yapılan düzenleme ile kendi işini kurmak isteyen girişimciler için 50 bin TL’si geri ödemesiz hibe olmak üzere toplamda 150 Bin TL maddi destek sağlamaktadır. Aynı şekilde hali hazırda kurulu olan işletmeler ve kobiler içinde bir birinden özel destek paketleri bulunmaktadır. Peki bize sunulan bu imkanlardan nasıl yararlanacağız?

Desteklerden Nasıl Yararlanabilirim?
18 Yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu imkanlardan yararlanabilir. Kosgeb destek başvurusu yapabilmek için öncelikle 32 saat sürecek olan uygulamalı girişimcilik eğitimi almak gerekir. Bir tür kurs niteliğinde olan bu eğitimi kurumun kendi eğitim merkezleri yanı sıra yetki verdiği kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. İstanbul’da yaşayanların bu eğitimi alabilecekleri eğitim merkezlerinden biride İsmek olup, İstanbul’un bir çok yerinde size en yakın noktada bulabilirsiniz.

İstanbul’da Kosgeb Kursları Ne Zaman Başlıyor?
Tekrar belirtmek gerekirse İstanbul’da bu eğitimleri almak için kurumun kendisi yanı sıra İsmek kursları bu alanda imkan sağlamaktadır. Eğitimleri tanımaya ilk olarak KOSGEB ile başlayalım.

İsmek Kosgeb Kurs Kayıtları Nasıl Yapılır?
İstanbul’da yaşayanlar için başvurular başlamış olup, Online olarak yapılmaktadır. Mesleki kurslara kayıt olunduğu gibi Kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimlerine de bir tıkla kayıt olabilirsiniz. İlk olarak yapılması gereken kursiyer.ismek.org adresine giriş yapmaktır. Açılan sayfada sizi kursiyer giriş ekranı karşılayacaktır. T.C. Kimlik, Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl ve Doğum Tarihi alanlarını doğru ve eksiksiz doldurduğunuzda sistem sizi tanıyacak ve girişinizi sağlayacaktır. İlk defa girenler için bir defaya mahsus bir form açılacak ve eksik bilgilerin doldurulması istenmektedir. Devam edebilmek için bu formu doldurmalısınız.

Kosgeb Hizmet Merkezi Müdürlükleri
İstanbul’da Kosgeb ve sağladığı destekler ile görüşüp, yüz yüze bilgi alabileceğiniz hizmet merkezleri ve temsilcilikleri bulunmaktadır. Aşağıda yer alan listede size yakın hizmet merkezi ve temsilciliği görebilirsiniz.

Kosgeb Telefonları

Kosgeb Destekleri Nelerdir?
İsmine bakarsanız küçük ve orta ölçekli işletmeler geçmesine karşın gerek yeni iş kuracak girişimciler, ciddi anlamda büyük bütçeye sahip işletme ve kobiler desteklenmektedir. Hibe, faizsiz kredi gibi maddi yardımlar yanı sıra tanıtım amaçlı fuar desteği ve laboratuvar desteği bulunmaktadır. Şimdi dilerseniz destekleri kısa ve özet şekilde tanıyalım.

Girişimcilik: Sayfamızın da ana konusu olup, kendi işini kurmak isteyenlere yöneliktir. Tekrar belirtmek gerekirse 50 bin TL’si geri ödemesiz hibe olmak üzere toplamda 150 bin TL’ye kadar destek verilmektedir.

Teknopazar: Yeni uygulamalardan biri olup, açılımına bakmak gerekirse Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı diyebiliriz. Toplamda 150 bin TL’ye varan geri ödemesiz destek sistemi olup, teknoloji tabanlı firmaların yurt içi ve yurt dışında tanıtım ve pazarlama amaçlı verilen bir destektir.

İşbirliği Güçbirliği “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” deyiminde olduğu gibi Kosgeb firmaları bir araya getirmenin, birlikte gelişmek, üretmek ve başarmak İşbirliği Güçbirliği Destek Programını hayata geçirdi. 3 ile 5 arasında firmanın bir araya gelerek oluşturdukları projeye 1.500.000 TL’ye kadar destek vermektedir. Bunun 300.000 TL’si geri ödemesiz olup, mutlaka değerlendirilmesi gereken güzel bir ortaklık olacaktır.

KOSGEB Laboratuvar Desteği: Yukarıda da belirtildiği gibi destekler sadece para yönünde olmayıp, aynı zamanda üreticilerin ihtiyaç duyduğu laboratuvar desteği bulunmaktadır. KOSGEB 9 ilde kurduğu 12 laboratuvar ile işletmelerin ürün kalitesini artırma ve rakipleri ile daha kolay mücadele imkanı sunuyor. Kosgeb laboratuvarları şuan ikisi İstanbul, ikisi Ankara olmak üzere Adana, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Konya ve Samsun’da hizmet vermektedir.

Eğitim Süresi 32 Saate Düşürüldü
Tekrar belirtmek gerekirse Kosgeb desteklerinden yararlanabilmek için mutlaka katılınması ve sertifika sahibi olunması gereken bir eğitim bulunmaktadır. Daha önce 70 saat olan bu süreç 2016 yılında alınan karar ile 32 saate düşürülmüş olup, ilerleyen süreçte ise kurs merkezlerine gitmeye gerek kalmadan İnternet üzerinden online olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Böyle bir düzenleme olması halinde sizlere gereken duyuruyu yapacağız.

Eğitim İçeriğinde Adeta Yok Yok
Katılacağınız kısa süreli bu kurs hayatınızda bir dönüm noktası olabilir. Bir çok insanın bu eğitim sonunda kendilerine olan güvenin 2 kat arttığı görülmektedir. Dilerseniz kurslarda sizlere anlatılacak hususlara başlıklar halinde bakalım.

İş Fikri Geliştirme: Günümüzde yapılabilecek o kadar çok iş imkanı var ki asıl güncel anlamda etkili olanları tercih etmektir. Şuan herkes bir bakkal yada market açabilir. Fakat bu tür klasik işler yerine günümüzde en çok tercih edilen, geleceğe yönelik yeni iş fikirleri ve uygulanış şeklini eğitimin ilk aşamasında göreceksiniz.

Pazar Araştırması: Gelişen teknoloji ile birlikte artık ticaret yapmak, mal alıp, satmak daha kolay hale gelmiştir. Burada önemli olan yaptığımız işi sunabileceğimiz yeni mecralar bulmaktadır. Bunu ise eğitimin ilerleyen zamanlarında pazar araştırması bölümünde bulacaksınız.

Planlı Çalışma: İş kurmadan önce ve kurulduktan sonra mutlaka planlı çalışmak gerekir. Planlama yapılacak hususların başında hiç şüphesiz üretim ve yönetim planı gelmektedir. Bunun dışında ise finansal planlama olup, eğitimin bu aşaması kesinlikle en önemli hususları içermektedir.

İş Planı Hazırlama: Kosgeb desteklerinden yararlanmak için sadece kursa katılıp, sertifika almak yetmez. Sonrasında başvuru yaparken kuruma kuracağınız iş ile alakalı iş planı sunmanız gerekir. Bu plan ve içerisinde belirttiğiniz hususlar sizin destek almanızı belirleyici unsur olacaktır. Kurslarda ayrıca sizlere iş planı hazırlama incelikleri ve dikkat edilmesi gereken detaylar uygulamalı olarak öğretilecektir.

Eğitim Sonrasında İş Planı Hazırlıyoruz
32 saatlik kurs sonunda ilk aşamayı geçmiş oluyoruz. Şimdi ise yapmamız gereken iş planı hazırlamaktır. Kuracağınız işi sadece kafamızda planlamak yerine bize verilen formu doldurarak iş planımı Kosgeb ile paylaşmak gerekiyor. Başvurunuzun onaylanması genelde başarılı bir iş planı hazırlamak ile mümkün olmaktadır. Nasıl yapacağınıza dair bilgiler zaten kurslarda sizlere öğretilmektedir. Önemli olan kuracağınız işi çok detaylı ve mantıklı bir şekilde kurum yöneticilerine iş planı ile izah etmektir.

Kosgeb Desteklenen ve Desteklenmeyen Sektörler
Önemli hususlardan biride kuracağınız iş ile alakalı olup, öncelikle her sektöre destek verilmediğini söylemek zorundayım. Kurum bununla ilgili 2 farklı dosya hazırlamış olup, desteklenen ve desteklenmeyen sektörler listesini buradan görebilirsiniz. Aşağıda yer alan bağlantılarda merak ettiğiniz detayları görebilirsiniz. Başvuru yapmadan önce mutlaka incelemenizi öneririz.

Desteklenen Sektörler Listesi: https://www.ismekkurs.com/wp-content/uploads/2016/06/Kosgeb-Desteklenen-Sektorler-Listesi.pdf

İş Kuracak Kadar Sermayeniz Olmalı
Evet arkadaşlar bu husus bir çok insanı yanıltmaktadır. Kosgeb girişimcilik desteği sizlere baştan iş kurmanız için para vermemektedir. Bir çok insanın hayalindeki uygulama başvurum onaylanır, parayı alır işimi kurarım şeklindedir. Fakat gerçekte uygulama bu şekilde değildir. Siz işinizi kurup, masrafları yaptıkça ödeme belgeleri fiş, fatura vs ile kurumdan geri alıyorsunuz. Üzülerek söylemeliyim ki iş kuracak kadar sermayeniz yoksa Kosgeb ile boşuna kafanızı yormayın. İlk etapta size işletme kuruluş desteği olarak 2000 TL ödeme yapılır. Bunun dışında yazıda belirttiğim gibi siz masraf ettikçe kurum size belge karşılığında ödeme yapmaktadır.

Danışmanlık İçin Kimseye Ücret Ödemeyin
Devletimizin sağladığı bu imkanlardan yararlanmak için hiç bir şekilde ücret yada aracı kuruma gerek duymayacaksınız. Kendiniz başarılı bir şekilde yapabileceğiniz işlem için aracı kurumlar ve danışmanlık firmalarına boşuna para ödemeyin. Danışmanlık hizmeti veren bir çok kurum işini güzel yaparken maalesef bir çoğuda dolandırıcılık faaliyetleri yürütmektedir. O nedenle danışmanlık firmasına gerek yoktur. Kafanıza takılan ve yardım almanız gereken hususlarda 444 17 67 numaralı telefondan Kosgeb müşteri hizmetlerini arayarak bilgi ve yardım alabilirsiniz.

İstanbul Kosgeb Eğitimleri

Son bir hatırlatma sitemiz yada sayfamız Kosgeb’in resmi sitesi, şubesi, yada yetki verdiği bir kurum olmayıp, aynı zamanda sizlere etki edebilecek herhangi bir yetkisi de yoktur. Amacımız insanların gelişmesi ve sizlere sağlanan imkanlardan haberdar etmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir