Ofis Proğramları Kullanımı (Word, Excel, Powerpoint)

Ofis Proğramları Kullanımı
20. yüzyılın en önemli icatları sanırım Bilgisayar, İnternet ve Telefon olmuştur. Çünkü bir devrin açılmasına neden olup, yüzlerce meslek ve iş alanını ortaya çıkarmıştır. Bu alanlardan biride Bilişim Teknolojileri olup, ilk basamağı bilgisayar kullanımından geçmektedir. Bu alanda meslek ve iş sahibi olmak için öncelikle bilgisayara yeteri kadar hakim olmak gerekir. İşletim sistemlerini yakından tanımalı, sık kullanılan ayarları kolayca yardım almaya gerek duymadan yapabilmelisiniz. Bunun dışında bilgisayar ile bütünleşen programlardan biri MS Office (Microsoft Ofis) programlarını temel düzeyde bile olsa bilmelisiniz. Çünkü bilgisayar ile iş yapılan yerlerde %90 bu programları temel yada ileri düzeyde kullanmak gerekir. Bu konuda kendinizi  yeterli görmüyorsanız ücretsiz kurslardan yararlanın.

Office Eğitimi

İsmek Ofis Proğramları Kullanımı Kursu
Türkiye’nin en büyük ve en gelişmiş ücretsiz kurs merkezinde 400’den fazla eğitim bulacağınızı biliyorsunuz. En çok ilgi gören alanlardan biri Bilişim Teknolojileri olup, içerisinde yaklaşık 30 farklı branş bulunmaktadır. Onlardan biride ofis çalışanlarının en çok bilmesi gereken programlardan biri Microsoft Ofis Programları Kullanımı olup, 2 farklı branş ile eğitim vermektedir. Eğitim içeriğine baktığımızda bizi Word, Excel ve Powerpoint dersleri karşılamaktadır. Toplamda 72 saat sürecek olan kurslardan kendine güveniniz artmış bir şekilde ayrılacaksınız. Şimdi dilerseniz eğitim içeriğinde yer alacak konulara bir bakalım.

Kelime İşlemci (Word)
Döküman hazırlama konusunda en çok tercih edilen yazılımlardan biri olup, içerisinde yer alan zengin ve detaylı metin editörü ile yazı yazmak dışında tablo, şekil ve grafikler üzerinde çalışabilirsiniz. Eğitimin ilk aşaması programı tanıma ve pencere elemanları ile geçecek olup, aynı zamanda ekran görünümü, yazdırma alanı ve basım esnasında çıkmayan karakterler gibi basit ama önemli hususlar ile başlayacaktır. Dosya işlemlerini geçildiğinde ise yeni belge açma, oluşturma, mevcut belge ve çoklu belge ile çalışmayı öğreneceksiniz. Aynı şekilde kayıt işlemleri yer almaktadır.

Metin İşlemleri Bu noktada sayfa içinde yer alan metin (yazılara) müdahale etme imkanı bulacaksınız. İlk olarak yapılan hatalarda işlemleri geri alma, yenileme, kopyalama, yapıştırma, taşıma ve simge ekleme gibi bilgilere yer verilecektir.

Sayfa Yapısı ve Yazdırma Bu programların güzel bir özelliği hazırladığınız belge yada belgeleri yazdırma imkanı vermesidir. Tabii ki yazdırma aşamasına geçmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunların ilk sayfa yapısı olup, yazınızı sayfaya sığdırma ayarları gösterilmektedir. Bazı firmaların kendine özgü antetli kağıtları olup, yazıyı o kağıda göre şekillendirmek gerekir. Bu nedenle sayfa düzeni baskı ön izleme, sayfa numarası ekleme gibi önemli hususlara yer verilmektedir.

Biçimlendirme İşlemleri (Detaylı)
Bu noktada yazınıza hayal ettiğiniz biçimi kazandırmayı öğreneceksiniz. Metin biçimlendirme ile başlayacak eğitimler paragraf ve satır biçimlendirme, küçük / büyük harf düzenlemesi, madde işaretleri ve numaralandırma ile listeleme, hücrelere ayırma ve otomatik düzeltme aracının kullanımı yer alacaktır.

Tablo İşlemleri
Word Programını açtığınızda karşınıza boş resim defteri gibi bir sayfa çıkmaktadır. Siz bunu istediğiniz şekilde dizayn edebilirsiniz. Daha düzenli bir görünüm elde etmek için tablo kullanımı önerilir. Bu uygulama İnternet siteleri içinde geçerlidir. HTML ile yapılan İnternet siteleri genelde Tablo yada benzeri bir sistem olan CSS ile kutucuk kullanmaktadır. Sayfa genişliğine göre dilediğiniz kadar satır ve sütun ekleyebileceğiniz tablo işlemlerinde yeni tablo ekleme, satır / sütün ekleme ve silme ile hücrelerin boyutlarını ayarlama ve birleştirmeyi göreceksiniz.

Çizim Araçları ve Nesneler
Yukarıda da belirttiğim gibi boş bir resim defteri gibidir. Dilerseniz yazı yanında çizim yapabilir yada hazır ikon ve nesnelerden ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde bilgisayarınızda bulunan herhangi bir resmi ekleyerek dosyanızı görsel olarak desteklemiş olursunuz.

Araç Çubukları
Program standart çalışma mantığı yanı sıra kişiye özel çalışma imkanı sağlamaktadır. Bu aşamada kendi araç çubuğu ve menü sisteminizi oluşturmayı öğrenirsiniz.

Gelişmiş Özellikleri Kullanma
Bu tür programlar her bilgi düzeyine hitap etmektedir. Bir arkadaşımız basit bir metin sayfası hazırlarken bir diğeri belirli bir şablon üzerine bir sayfa tasarlayabilir. Bunun için gelişmiş özellikle size bu imkanı sağlamaktadır. Mektup, Zarf, Etiket, Şablon, Makro ve köprü ekleme gibi bir çok gelişmiş özellik ile daha profesyonel işlemler yapabilirsiniz.

Elektronik Tablolama (Excel)
Bazen bilgileri bir liste bir tablo haline getirmeniz gerekir. Bunu Word ile yapmak daha zor ve zaman alacağından bu işlemler için özel geliştirilmiş olan Excel Programı kullanılmaktadır. Metin işlemleri yanı sıra matematiksel yani finansal işlemleri büyük bir başarı ile yapabilmektedir. Hazırladığınız bu tabloları dilerseniz grafik haline getirebilirsiniz. Word programına göre biraz daha zor ve karmaşık diyebiliriz. Bu nedenle Ofis Programları Kullanımı dışında ayrıca ileri Ofis Programları şeklinde sadece Excel eğitimlerinin verildiği kurslar bulunmaktadır. Belge işlemleri ile başlayacak olan eğitim tablo işlemleri ile devam edecektir. Çünkü Excel başlı başına bir tablo yapısına sahiptir. Veri girişi ve düzenleme, hücre işlemleri konusunda taşıma, kopyalama ve otomatik biçimlendirme ve tamamlama öğretilir.

Matematiksel İşlemler
İşlemlerin çoğu rakamlar üzerine yapılmakta olup, eğitimin devamında matematiksel işlemler yer almaktadır. Burada bu program için çok önemli olan formül girişi ve düzenleme ile formül kopyalama, işlem öncelik sırası, ve operatörlere hakim olacaksınız.

Hazır Fonksiyonlar
Program yapısal olarak zor olsa bile bir çok işlemi hazır bir şekilde bir tıkla yapabilirsiniz. Bunun için hazır fonksiyonları kullanmanız yeterli olacaktır. Burada en sık kullanılan Toplama, Ortalama, Karşılaştırma ve MIN, MAX fonksiyonları olmaktadır. Mutlak, Yuvarla, Tamsayı, Karakök gibi bir çok işlemi kolayca yapabilirsiniz.

Sıralama ve Süzme İşlemi
Elinizdeki tablo veri olarak çok büyük olabilir. Bunları sıralayarak istediğiniz hale getirebilirsiniz. Bunun için sıralama ve süzme fonksiyonlarından yararlanacağız. Buton kullanarak sıralama, alt toplama ve özel tablo konusu yer almaktadır.

Grafik İşlemleri
Excel Programının en güzel yönlerinden biride verilerden grafik oluşturması örnek aylar yada yıllara göre farklı verilerden bir grafik elde edebilirsiniz. Bu şekilde yükseliş ve düşüş seyrini daha kolay takip edebilirsiniz. Excel eğitiminin sonunda grafik işlemleri ile nokta konmaktadır.

Sunu Hazırlama (Powerpoint)
Türkiye çalışma konusunda o kadar şanslı ki her pozisyonda iş bulma imkanınız bulunmaktadır. Hele birde diksiyonu düzgün biriyseniz, insanları etkileme, ikna etme kabiliyetiniz varsa başarılı bir yönetici olabilirsiniz. Daha çok yönetim kadrosunda yer alanların kullandığı bir program Powerpoint sunum yapmak için işinizi son derece kolaylaştırmaktadır. Yine aynı şekilde boş bir resim defteri gibi açılan sayfaya resim, yazı ve hatta 3D (Üç Boyutlu) nesne ve grafikler ekleyerek yapacağınız bir tanıtım yada sunumu böylece görsel anlamda destekleyerek daha başarılı hale getiriyorsunuz. Eğitim içeriğine baktığınızda diğer programlardan çok farklı olmayıp, sadece Slayt ve Görünüm alanında küçük farklılıklar dikkat çekmektedir.

İleri Seviye Ofis Programları Kullanımı Kuursu
Evet arkadaşlar yazının giriş kısmında İsmek Ofis Programları kursunun 2 farklı branştan olduğunu belirttik, ilkinde 3 farklı program Word, Excel, Powerpoint eğitimleri yer alırken 2. branş ise sadece ileri düzeyde Excel eğitimleri vermek üzere planlanmıştır. Çünkü Excel yazıda da belirttiğim gibi diğerlerine göre biraz daha zor ve karışık olması nedeniyle biraz daha profesyonel eğitim gerektirmektedir. Bu eğitim 80 saat sürecek olup, mutlaka temel düzeyde Excel bilginiz olması gerekir. Çünkü eğitimin amacı ileri seviye Excel eğitimleri olup, bu fırsatı mutlaka değerlendirmelisiniz.

Ofis Programları Kursuna Nasıl Kayıt Olunur?
istanbul’da yaşayanlara hizmet veren İsmek kayıtları her zaman olduğu gibi kursiyer.ismek.org adresinden Online olarak yapılmaktadır. Buraya giriş yaptığınızda branş listesinden kolayca tercih yapabilirsiniz.

1 Yorum

Yorum yap
  1. Ofis programları öğrenmeyi istiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir