2022-2023 Eğitim öğretim dönemi hazırlıkları başladı. Halk eğitim merkezlerinde görev yapmak isteyen usta öğretici ve uzman başvuruları 1 Agustos 2022 tarihinde başlıyor. Başvuru yapabilmek için 1 aylık zamanınız bulunuyor. 31 Ağustos 2022 tarihine kadar başvurular alınacaktır. Başvurular e-Yaygın sistemi üzerinden yapılacaktır.
- Başvuruların alınması: 1-31 Ağustos 2022
- Kurum tarafından onaylanması: 1-9 Eylül 2022
- Başvuruların değerlendirilmesi: 12-16 Eylül 2022
- Taslak sıralamanın yayınlanması: 19 Eylül 2022
- İtirazların değerlendirilmesi: 20-21 Eylül 2022
- Sıralamanın ilanı: 22-23 Eylül 2022
- Görevlendirme yapılması: 26 Eylül 2022
- Kurslaların açılması: 3 Ekim 2022
Eğitim görevlisi olmak için ille de lisans mezunu ya da öğretmen olmak zorunda değilsiniz! Yaygın eğitim kurumlarında (kurslarda) usta öğretici ya da mezuniyet durumunuza göre uzman olarak görev alabilirsiniz. (1).
Usta öğretici başvuruları nasıl ve nereden yapılır? Bu sorunun cevabı: başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik göstermektedir. Dilerseniz, öne çıkan kurumların; başvuru yöntemlerine birlikte bakalım. (2).

HALK EĞİTİM MERKEZİ, Usta Öğretici Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye’nin her yerinde bulunan Halk eğitim merkezleri için başvurular: E-Yaygın otomasyonu üzerinden online olarak yapılmaktadır. Usta öğretici adayları, ilk olarak aşağıdaki bağlantıya tıklamaları gerekir. https://e-yaygin.meb.gov.tr/Login.aspx Açılan sayfada (menüden) e-Devlet Girişi butonuna tıklayarak, e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. (3).
Açılan sayfada, başvurular kısmında “Usta Öğretici Başvuru” kısmından işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Mezuniyet Belgesi: İlkokul diploması da geçerli olmak üzere mezun olduğunuz son okulun diploma görüntüsünü yükleyiniz.
Mesleki Kurs Bitirme Belgeleri: Sonraki aşamada ise ustalık belgesi yanı sıra 4. seviye kurs bitirme belgesi ya da 4. seviye ve üzeri mesleki yeterlilik belgeniz varsa yükleyiniz.
İş Deneyim Bilgileri: Daha önce öğretim görevlisi olarak görev yaptıysanız, bu aşamada belirtmeniz gerekir. Çalışma süresini gün bazında belirtmeniz gerekir. Maksimum gün sayısı 3600 olduğunu belirtmek istiyorum. Buradan 10 puan alma fırsatınız bulunuyor.
Diğer Belgeler: Bir sonraki aşamada ise bilgi ve başarınızı kanıtlayacak ek belgeler yükleyebilirsiniz. Usta öğretici belgesi, antrenörlük, icazet ya da farklı belgeleriniz varsa diğer belgeler kısmından yükleyebilirsiniz.
Kurum ve Kurs Seçimi: Bu bölümden: Eğitim vermek istediğiniz kurs alanı, branş ve görev yapmak istediğiniz kurs merkezini seçebilirsiniz. Kurs alanı kısmından, eğitimini verdiğiniz branşın alanını (bölümünü seçin) altta o alana ait branşlar çıkacaktır. Kursu seç butonuna tıklayarak, branş seçimi yapabilirsiniz. Sonrasında ise il ve ilçe kısmından görev yapmak istediğiniz Halk Eğitim Merkezi şubesini seçebilirsiniz.
Başvuruyu Tamamlayın: Tüm aşamaları geçtikten sonra, telefon numarası, e-posta adresi bilginizi girerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvurunuz onaylanması halinde, başvurunuza göre sıra numarası verilmektedir. Sisteme eklediğiniz belgelerin asılları, kurum tarafından istenmektedir.
İSMEK, Usta Öğretici Başvurusu
İstanbul’da yaşayanlar için İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi) eğitimcilere ciddi bir alternatif imkan sunuyor. İsmek iş başvurusu için, daha önce kullanılan kariyer.ismek.ist adresi yerine https://kariyer.ibb.istanbul/ adresi kullanılmaya başlandı. ÜYE OL, Giriş yap ve uygun ilana ya da genel başvuru ilana başvuru yapabilirsin. Başvurunuz olumlu sonuçlanması halinde mülakat için çağrılacaksınız. (4).

KOMEK: Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları, Konya il merkezi ve tüm ilçelerde bulunan 47’si KOMEK 22’si ASEM olmak üzere 69 farklı şube ile eğitim vermektedir. KOMEK’TE öğretim görevlisi olmak için başvurunuzu E-Yaygın üzerinden yapmanız gerekir. KOMEK tarafından yapılan açıklama aşağıda yer almaktadır. (5).

ATASEM: Antalya Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Sanat Eğitim Merkezi; usta öğretici başvuruları da kurumun İnternet sitesinden online olarak yapılmaktadır. Antalya’nın tüm ilçelerinde bulunan kurs merkezlerinde görev alabilirsiniz. Başvuru yapmak için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. https://atasem.org.tr/insan-kaynaklari
Usta Öğretici Nedir?
Örgün eğitim kurumlarında (okullarda) görev yapan eğitimcilere “Öğretmen” unvanı veriliyor. Yaygın eğitim kurumlarında ise “Usta Öğretici” ya da mezuniyet durumuna göre “Uzman” unvanı verilmektedir. Usta ile öğretmen ya da uzman arasındaki fark nedir? Usta öğretici: İlkokul, ortaokul ve lise mezunlarının gerekli belgeyi almaları sonucunda ulaştıkları unvandır. Uzman ise ön lisans ya da lisans mezunlarıdır.
Kursların “Onay” belgesinde branşın eğitimcisi ile ilgili bilgiye yer verilmektedir.
Örnek: 360 saat diksiyon eğitimine katılmış olan lisans ya da ön lisans mezunları, uzman olarak diksiyon eğitimi verebilir. Bir üst eğitim olan “Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk” branşında ise uzmanın 4 yıllık fakülte mezunu olması gerektiğini görürsünüz. https://e-yaygin.meb.gov.tr/download.ashx?fileID=3199
Usta Öğretici Nasıl Olunur?
Uzman ve usta öğreticilerde aranan şartlarla ilgili yönetmeliğe aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=14455&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 Uzmanların minimum ön lisans mezunu olması gerektiğini biliyoruz.
Usta öğreticiler ise minimum ilkokul mezunu olmaları yanı sıra belirli bir çalışma sürelerine ulaşmaları gerekir. İlkokul ve ortaokul mezunları, ustalık alanlarında minimum 11 yıl çalıştıklarını belgelendirmeleri gerekir. Lise ve yüksek öğrenim mezunlarında 4 yıllık çalışma zorunluluğu bulunmaktadır.
Meslek lisesinden mezun olanlara ise mezuniyet ile birlikte ustalık ve iş yeri açma belgesi verilmektedir.
İlkokul ve Ortaokul mezunları için usta öğreticiliğe giden süreci bir kez daha hatırlayalım mı? İlkokul ve ortaokul mezunu 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bireyler için çıraklık süreci bulunmaktadır. 19 Yaşından gün alanlar ise mesleki eğitim merkezlerine başvuru yaparak kalfalık eğitimi ve sınava katılabilirler.
Kalfalık belgesinin alınması ile birlikte 5 yıllık çalışma süreciniz başlamaktadır. Bu sürecin tamamlanması ile birlikte ustalık belgesi için başvuru yapabilirsiniz. Ustalık belgesini alanlar ise bir Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılacak olan “iş pedagojisi” kurslarına katılarak usta öğretici belgesi alabilirler. (6).
Usta Öğretici Maaşları Ne Kadar?
Cevabı en çok merak edilen sorulardan biri “usta öğretici maaşları” olmaktadır. Bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değildir. Eğitim vereceğiniz kurum, eğitim vereceğiniz alan (branş) yanı sıra çalışma şekliniz (kadrolu, sözleşmeli, ders saatine dayalı) olarak birçok etken bulunmaktadır. Bu nedenle usta öğretici maaşları ile ilgili buradan bir rakam belirtmemiz mümkün olmayacaktır.
Usta öğretici maaşları ile ilgili yenilikten bahsetmek istiyorum. Bundan sonra her 5 derse ek olarak 1 ders ek ödeme alacaklar. Ders başına ücret alan usta öğreticiler için ücretlendirmeye bakacak olursak; haftalık 30 saat eğitim veren bir usta öğretici aylık 5740₺ alacaktır. Haftalık 40 saat eğitim veren bir usta öğreticisi ise minimum 7400₺ ödeme alacaktır.
SIK SORULAN SORULAR
Usta öğretici belgesi ne işe yarar? İş yeri açma imkanı yanı sıra, görev yaptığı iş yerinde, çırak ve kalfaların eğitimini sağlamaktadır. Aynı şekilde Halk Eğitim Merkezi vb. kurslarda alanına uygun branşlarda eğitimci olabilmektedir. Buna ek olarak meslek liselerinde de eğitimci olma fırsatı bulunmaktadır.
Usta Öğretici Nerede Çalışır? Bu sorunun cevabı, sadece usta öğreticileri ilgilendirmektedir. Usta öğreticiler başta halk eğitim merkezi olmak üzere ihtiyaç haline meslek lisesi ve olgunlaşma esntitülerinde görev verilmektedir.
Usta Öğretici Kaç Saat Çalışır? Mevzuata baktığımızda hafta içi ve hafta sonu olmak üzere 07.00 ile 22.00 saatleri arasında, kurum yönetiminin belirlediği gün ve saat aralığında; günlük 8, haftalık 40 saati geçmeyecek düzeyde çalışmaktadır.
Lise Mezunu Usta Öğretici Olabilir mi? Tabii ki olabilir. Meslek lisesinden mezun olanlar diploma yanında usta öğretici belgesi almaktadır. Diğer liseler içinse kalfalık ve ustalık şartlarını karşılamaları gerekir.
REFERANSLAR
1. Bakanlığı, M. E. (2010). MEB Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği.2. URAL, O., & AKBAŞ, V. HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNDE EĞİTİCİ PERSONEL ADAYLARININ SEÇİM SÜRECİ.
3. ÖZER, M. (2020). Türkiye’de Mesleki Eğitimde Paradigma Değişimi. Gazi University Journal of Gazi Educational Faculty (GUJGEF), 40(2).
4. Eser, A. (2010). Belediyelerin mesleki yaygın eğitimdeki rolü: İsmek örneği (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).
5. ÖRSELLİ, E., & BİLİCİ, Ö. G. Z. Sosyal ve Kültürel Belediyecilik Hizmetlerinden Vatandaşların Memnuniyeti: Konya Örneği. Full Text Book, 313.
6. Kanunu, M. E. (1986). 3308 Sayılı,(1986). Resmi Gazete, (19139).
meslek lisesi mezunu olanlar sadece ustalık belgesi yeterli midir
Ayşe: Sınava katılarak usta öğretici belgesi alabilirsiniz.
Merhaba tarih bölümü mezunuyum bölümümle ilgili öğretmenlik yapabilirmiyim ? Diksiyon sertifikam var ve ileri duzeyde osmanlica okuyorum yaziyorum bu alanlarda eğitim verebilirmiyim ? Eğitim vermem için tam olarak ne yapmam gerekiyor?
Gamze: Eğitim vereceğiniz kurs merkezini belirleyerek, bu kurumun istediği koşullara bakmalısınız.
Dikis nakis gece okulu belgem var egitimci olmama icin ne yapmaliyim
İlknur: Usta öğretici belgeniz olması gerekir. Eğitim verebilmek için bu gereklidir.
Ben 2 yıllık kurdele nakışı sertifikası na sahibim usta öğretici lik yapabilirim
Özlem: Sertifika eğitim vermek için yeterli değildir. Usta öğretici belgesi de almanız gerekir.
Merhabalar ben adalet mezunuyum 10 parmak klavye kullanımı dersi vermek istiyorum gasmekte usta öğretici belgesine ihtiyaç var midir ya da ders verebilir miyim?
Büşra: Eğitimini vermek istediğiniz branşın gerektirdiği şartlara göz atmalısınız.
Meb onayli güzellik uzmanligi sertifikasi alıp mebin düzenlediği sınavı kazanırsan işyeri açma belgesine hak kazanabiliyormuyum
Filiz: Bazı işler için sertifika yeterli olmaz. Ustalık ve hatta usta öğretici belgesi de almak gerekir.
Merhaba Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum pedagojik formasyona sahibim. Usta öğreticilik için başvuru yapabilir miyim? Yapabilirsem Hangi alanlarda hizmet verebilirim?
Nurdan: kariyer.ismek.ist adresinden öğretici alımı açık olan dalları ve gereksinimlerini görebilirsiniz.
Merhaba ben lisans mezunuyum işaret dili ve tercümanlığı belgesine sahibim Gasmek’te çalışmak istiyorum bana bu konuda yardımcı olur musunuz?
İslim: Gasmek iş başvurusu kısmından online başvuru yapabilirsiniz.
Merhaba ben 4 yıllık lisans eğitimi sonucu beslenme ve Diyetetik bölümünden diyetisyen olarak mezun oldum. Diplomam var. Beslenme alanı ile ilgili eğitim vermek istesem verebiliyor muyum ? Yoksa usta öğretici belgesi de mi olmalı?
Şerife: Lisans mezunları için usta öğretici belgesi gerekmez. Usta öğretici belgesi ön lisans ve lisans dışı mezuniyetler için gerekir.
4 yıllık turizm otel işletmeciliği mezunuyum. 3 yıldır aşçı olarak görev yapmaktayım. Usta öğretici nasıl olabilirim.
Şeyhmus: Kariyer.ismek.ist adresinden başvurunuzu Online olarak yapabilirsiniz.